cultura

L'artista anarquista

El Mume de la Jonquera inaugura avui una exposició de l'artista olotí Virgili Batlle Vallmajó, una anarcosindicalista exiliat a Tolosa

Dins la seva línia de recuperació d'artistes que van haver de marxar a l'exili arran de la instauració de la dictadura franquista, el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Mume) inaugurarà avui a les 12 del migdia l'exposició Virgilio. Virgili Batlle Vallmajó: la radicalitat estètica d'un pintor català anarcosindicalista exiliat a Tolosa, que s'hi pot visitar fins al 15 de gener vinent. Comissariada per l'historiador de l'art Narcís Selles, la mostra reivindica aquest artista olotí (1915-1947) que va crear tota la seva obra coneguda a l'Estat francès i que, com a singularitat respecte a altres artistes exiliats, no va utilitzar les seves creacions per mostrar el dramatisme i la misèria de la seva quotidianitat, sinó que va crear un món plàstic marcat per l'ordre, la puresa i la idealitat. Batlle va començar a treballar molt jove en un taller d'imatgeria religiosa, on va aprendre a pintar, abans d'incorporar-se a una fàbrica tèxtil i a la paperera Torras de Sant Joan les Fonts, on va iniciar la seva activitat sindical. Batlle va lluitar com a voluntari en el front d'Aragó, però haver de tornar a Olot, malalt de tuberculosi. El 1939 va marxar a l'exili. A Montalban, l'artista Sébastienne Marre, filla de Henri Marre, el va posar en contacte amb les avantguardes. A Tolosa, Batlle va muntar un taller de fusteria que fabricava joguets, però va dedicar bona part del seu temps a la pintura. El 29 d'agost del 1947 va morir víctima de la tuberculosi.

Presentació d'un llibre

Abans de la inauguració de l'exposició, aquest matí també tindrà lloc al Mume la presentació del llibre de memòries Ombres sota un cel radiant (Curbet Editor), de Mercè Ettinghausen (11 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EQUIPAMENTS

Més de 110.000 persones participen en la Nit dels Museus

barcelona
Crítica

Manolo García, entre globus i exabruptes

FESTIVAL DE CANES

Paul Schrader i Richard Gere es retroben

CANES
Crítica

Concert kairològic

Festival de cinema

La crueltat de Yorgos Lanthimos torna a Canes

Canes
Quim Gibert
Ensenyant i autor del llibre “Allà d’allà”

“La llengua persistirà si estem disposats a mobilitzar-nos”

Banyoles
cultura

Vilassar de Dalt: aparador de la fotografia analògica fins al 18 de juny

Vilassar de Dalt
Cultura

Mor Gudrun Ure, actriu escocesa protagonista de la sèrie infantil ‘Super Gran’

Cultura

Mor la presentadora i actriu mexicana Verónica Toussaint