cultura

Crítica

música

Espiritualitat i intimisme

El concert dedicat al compositor del segle XVI Tomás Luis de Victoria que, dins del programa Fires a l'Auditori, van oferir a la catedral de Girona Philippe Herreweghe i el seu Collegium Vocale Gent, va combinar de manera enriquidora la tradició coral de l'ensemble amb una de les obres mestres de la música espanyola, l'Officium Defunctorum. En la vetllada es van programar també els motets O Domine Jesu Christi; Domine, non sum dignus; Vadam et circuibo civitatem; i l'antífona Salve regina.

L'Officium Defunctorum de Victoria és a sis veus i va ser escrita amb motiu de la mort, l'any 1603, de l'emperadriu Maria d'Àustria, vídua de l'emperador Maximilià II, germana de Felip II i filla de Carles V.

A partir de la melodia gregoriana de l'ofici de difunts, el compositor d'Àvila va construir un autèntic monument en què la majestuositat i la densitat de la gran polifonia religiosa del segle XVI es dóna la mà amb la subtilesa retòrica de l'incipient barroc.

De l'ofici i l'espiritualitat del cant a capella que va mostrar el Collegium Vocale Gent, en va resultar un so pur i una interpretació molt íntima, gairebé religiosa, que va ponderar d'una manera exquisida les qualitats expressives que Victoria va conferir a l'obra.

L'equilibri vocal dels intèrprets va deixar clarament al descobert els diferents plans sonors de les obres i, arrodonint les sonoritats i els matisos de les seves veus, van expressar d'una manera serena, i sense estridències en el tractament de les dissonàncies generades per les línies melòdiques de les diferents veus, tot el misticisme d'aquest repertori. Així doncs, la catedral va ser l'escenari ideal per poder degustar amb tot luxe de detalls les sonoritats i la contenció dramàtica que Philippe Herreweghe va fer construir als membres del seu cor en una versió íntima i espiritual d'una de les millors obres de la literatura musical de tots els temps.

Herreweghe & Collegium Vocale Gent
Catedral de Girona, diumenge 30 d'octubre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Una escriptora gironina, guardonada als Premis Vila d’Ascó

girona
art

El Museu d’Història de Catalunya repassa 50 anys del Viladecans cartellista

Barcelona
música

Sopa de Cabra i Beth llancen la cançó ‘Temps de sega’

música
música

Tres grans intèrprets homenatjaran Pau Casals

Barcelona
museus

Nit i Dia dels museus, el 18 de maig

Barcelona
Crítica
música

A través dels segles

novetat editorial

Edicions de 1984 publica la ‘Poesia completa’ de Ventura Ametller

Barcelona

El jove i femení batec del bosc literari

Barcelona
CINEMA

El cinema de l’absurd de Quentin Dupieux obre Canes

Barcelona