El museu casteller serà un edifici soterrat i tindrà un cost de 9 milions d'euros

La Generalitat finançarà el cinquanta per cent del cost i la resta es repartirà entre l'Ajuntament de Valls i la Diputació

Cap a finals d'any ja podria estar enllestit el projecte executiu per poder començar a fer les obres l'any 2010. Aquestes són les previsions que ahir va anunciar a la capital de l'Alt Camp, on s'ha de construir el nou museu, el conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, a Valls, flanquejat per l'alcalde de la població, Albert Batet, i l'arquitecte que ha dissenyat la proposta, Dani Freixes.

El titular de Cultura, que quan va veure per primer cop el projecte el va considerar «una idea original i brillant», també va apuntar xifres provisionals sobre el cost que tindrà la construcció d'aquest nou equipament: «Creiem que el pressupost se situarà al voltant dels 9 milions d'euros.» Aquest import, i segons ja va quedar estipulat en un acord de fa uns anys, serà finançat en un cinquanta per cent per la Generalitat, en un vint-i-cinc per cent per l'Ajuntament de Valls i en un percentatge equivalent per la Diputació de Tarragona.

El futur museu casteller de Catalunya es construirà en uns terrenys situats al marge esquerre del torrent del Catllar, de 10.000 metres quadrats, que un particular ha donat a l'Ajuntament de Valls. L'edifici disposarà de 3.000 metres quadrats i el projecte d'urbanització de la zona permetrà la connectivitat amb el barri antic.

El seu mimetisme amb l'entorn farà que «els visitants que vinguin de fora només vegin primer una plaça i, tot seguit, quan ja hi siguin a sobre, l'edifici», va dir l'arquitecte.

Tot i que es construirà a Valls, Dani Freixes va aclarir que aquest museu «no serà exclusiu de Valls sinó que serà de totes les colles castelleres». Per aquesta raó, i amb una periodicitat setmanal, «s'il·luminaran les quatre torres amb colors diferents, les quals es podran identificar amb les diferents colles».

Miquel Botella, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, es va mostrar «satisfet» perquè «finalment –va dir– una aspiració de moltes dècades s'acabarà materialitzant», i va recordar que fa uns anys la coordinadora «ja va suggerir fer un edifici singular, i això és el que ha passat a la ciutat bressol dels castells». L'arquitecte va respondre aquestes declaracions amb prudència: «El projecte té una gran distància amb la realitat i demano confiança i complicitat per fer-lo.» De la peculiar relació entre l'edifici, que serà de pedra, i el seu entorn, Dani Freixes va explicar que «serà una ocupació de la natura i que la natura l'acabarà d'adobar».

Sensació de vertigen

El vestíbul del museu es podrà convertir en una sala polivalent per a activitats massives i serà des d'on els visitants accediran als diferents espais, entre els quals destaca l'àmbit de les actuacions, el més innovador, i en què el museu soterrat emergirà a la superfície. «És aquí on els visitants tindran l'oportunitat de compartir la sensació de vertigen a dotze metres d'alçada», va assegurar l'arquitecte Dani Freixes. Aquest recinte estarà presidit per un elevador amb capacitat per a cinc persones, que tindrà la mateixa alçada que un castell, mentre sonen les gralles i es projecten imatges d'actuacions a les parets d'una plaça evocada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

El museu Morera de Lleida rep 13.500 visitants durant el mes de portes obertes

LLEIDA
Cultura

Mor l’actriu especialista en escenes aquàtiques Susan Backlinie

festival

Barcelona Poesia, amb tot de gestos quotidians

Barcelona
societat

Blanes acull la primera ‘Zombie Walk’ pel Festival Internacional de Cinema

blanes
SALT

Arriba la segona edició del Festival L'Inevitable

SALT
cultura

Comencen les obres d’ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell

TORTOSA
novetat editorial

Verdaguer, l’autor català més biografiat

Barcelona
Crítica

Set de... coherència

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA