cultura

Memòria dels crims franquistes

Aïda Lorenzo i Esther Llorenç, mare i filla, impulsores de l'Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme, estan portant a terme una important tasca per treure a la llum els crims del franquisme i el trist destí de les seves víctimes, especialment a les comarques gironines. Ara acaben de publicar el desè llibre, com sempre en col·laboració amb Curbet Edicions. Es tracta de Memòria perduda, subtitulat Depuració franquista a Figueres, Maçanet de la Selva, Sant Feliu de Pallerols i Sant Esteve d'en Bas. I fins i tot té un segon subtítol, encara més aclaridor: Llistat de persones represaliades a Maçanet de la Selva i afusellades a Sant Feliu de Pallerols. Els quatre afusellats d'aquest poble garrotxí al cementiri de Girona, els dies 28 de juliol del 1939 i 10 de desembre del 1940, van ser l'alcalde republicà Josep Calm, l'alcalde de guerra Tomàs Peña –tots dos d'ERC–, el regidor Carles Vila i el també regidor, picapedrer i president del Sindicat d'Oficis de la UGT Josep Prats.

De Figueres, d'on són les dues autores –el pare d'Aïda, el guàrdia republicà Joan Lorenzo, va ser el primer figuerenc afusellat al cementiri de Girona–, destaca el cas de Josep Carres de la Iglesia, conegut com a Ungüent de la Serp perquè venia aquest i altres productes farmacèutics. Carres va ser l'últim afusellat a les comarques gironines durant l'etapa més dura de la repressió, el 19 de gener del 1945, després d'haver estat detingut per la Gestapo a França i d'haver estat sotmès a un consell de guerra en què el fiscal li va dedicar aquestes paraules: “Un monstruo de la clase que es el procesado, es indigno de pertenecer a una sociedad civilizada.” El llibre inclou els noms de les 18 persones que el van denunciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Verdaguer, l’autor català més biografiat

Barcelona
Crítica

Set de... coherència

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona