cultura

Marxista, però no estalinista

Una exposició al Mume rememora la història del POUM en els 75 anys de la creació del partit de Nin

La mostra s'obre dissabte amb una conferència sobre el llegat del partit a terres gironines

El 29 de setembre de 1935 es creava a Barcelona el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), liderat per Joaquim Maurín i Andreu Nin i que, definint-se com a marxista i revolucionari, aspirava a aglutinar els moviments socialistes, antifeixistes i anarcosindicalistes que proliferaven a Catalunya des de principis dels anys vint estimulats pel triomf de la revolució bolxevic a Rússia. Tot i implicar-se en el govern republicà arran de l'esclat de la Guerra Civil (el mateix Nin arribaria a ser nomenat conseller de Justícia de la Generalitat), les divisions ideològiques i sobretot la seva oposició a la política repressiva que Stalin imposava amb mà de ferro a l'URSS van comportar la seva caiguda en desgràcia als ulls dels comunistes i la persecució dels seus principals dirigents, objectes d'una desvergonyida campanya de calúmnies i desprestigi orquestrada per la mateixa policia política de Moscou i que va portar a la mort militants com ara Nin, Joan Hervàs, Jaume Trepat, José Meca i Kurt Landau.

Una exposició presentada per primera vegada l'estiu passat al Museu d'Història de Catalunya revisa ara al Museu de l'Exili de la Jonquera (Mume) la trajectòria d'aquell partit que, tot i la repressió, va mantenir-se encara actiu tant a l'exili, al final de la guerra, com en la clandestinitat dins de l'Espanya franquista. POUM! 75 anys d'història, produïda per la Fundació Andreu Nin i comissariada per l'historiador Pelai Pagès, s'inaugura aquest dissabte al Mume (11 h) amb una sèrie d'activitats en què també col·labora l'Associació Soca-rel d'Agullana. Així, a més d'una visita comentada a l'exposició, a càrrec del comissari, hi haurà una actuació de la coral Sense Anomenar-la i una conferència sobre El POUM a les comarques gironines, amb Andy Durgan, i, a la tarda, una xerrada col·loqui a La Societat d'Agullana sobre L'exili del POUM i l'actualitat del seu llegat (16.30 h), amb la participació d'Alfons Quera, alcalde d'Agullana; M. Teresa Carbonell, Pepe Gutiérrez i Alfons Bech.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà
música

The Beating Souls, Karol Green & Sol Kwaya i Gospelians, al 4t Vidreres Gòspel Festival

vidreres
Cultura

Mor Brian McCardie, actor de sèries com ‘Line of duty’ i ‘Outlander’

castell d’aro

Private Function, The Whiffs i Weird Omen, dissabte al Desemboca

castell d’aro
GUARDONS

Rosalía, Premi FAD per “elevar a la màxima expressió la idea d’artista total”

BARCELONA
EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit
CÒMIC

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona