cultura

Jocs d'acrobàcies

El Museu del Joguet s'adhereix al Festival Internacional de Circ Castell de Figueres amb una exposició de les primeres peces inspirades en el món circense

La mostra, oberta dins al 22 d'abril, permet veure peces de principis del segle XX

La celebració, a partir de dijous vinent, del Festival Internacional de Circ Castell de Figueres, ha animat el Museu del Joguet de Catalunya a Figueres a rescatar dels fons de reserva les peces que tenen relació amb aquest món, i com sempre que el museu remena a la seva capsa de joguets, hi ha trobat una abundància inesperada de tresors: acròbates de cartró, pallassos de llauna, feres domesticades, aguerrits domadors, envelats retallables, mags, trapezistes, funambulistes, homes forçuts, equilibristes amb xanques, micos amb barret de grum muntats àgilment en bicicletes, amazones i capgrossos.

Somnis de circ, l'exposició temporal que presenta fins al 22 d'abril, permet fer un viatge als orígens d'aquest espectacle de creació total que, nascut a l'Anglaterra de principis del segle XVIII, va convertir-se en el tombant del XIX al XX en un fructífer camp de proves per a la creació artística i la felicitat de l'esperit. És també en aquest moment, considerat l'edat d'or del circ, que sorgeixen les primeres grans troupes als Estats Units, com les dels Ringling Bros, els Barnum & Bailey i la més mítica de totes, la de Buffalo Bill, però també quan els fabricants de joguets comencen a adonar-se del potencial plàstic d'aquells números insòlits, dels vestits de lluentons i de la prolixitat colorista dels maquillatges per llançar al mercat les seves primeres invencions.

Algunes d'aquelles peces són ja tan llegendàries com el meravellós circ Médrano que va inspirar Picasso: els acròbates de Crandall i el Humpty Dumpty Circus, el Cirque Athlètique, els pallassos Ramper, el circ Kronos o els més recents i tot, d'Airgam o de Famobil. La majoria de joguets eren fets amb llauna litografiada, cartró o fusta, abans que s'estengués l'ús del plàstic, i algunes poden considerar-se petites meravelles, com una cinta de zoòtrop d'Enric Rais de 1900 que mostra dos acròbates en ple exercici, un inquietant pallasso de drap fabricat per F. Moreneo a Catalunya el 1920, uns altres de fusta pertanyents a un dels Cirque Athlètique que comercialitzava Agapit Borràs a Mataró l'any 1915, els deliciosos personatges del Circus K creats per Lluís Marsans el 1950, un malabarista de llauna també dels cinquanta procedent del Japó, o un retallable de l'Estamperia Paluzie de Barcelona de 1920 que representa diversos artistes del circ eqüestre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.