cultura

LA VIDA SOCIAL

‘Bandera de Catalunya' reconquereix el castell de Bellcaire d'Empordà

El poble recupera l'obra, una tradició de Setmana Santa des del 1979 que no s'havia representat des del 2008

El pressupost s'ha reduït, però no l'esperit

L'espectacle teatralitzat Bandera de Catalunya ha reviscut les dues darreres nits al castell de Bellcaire. Després de quatre anys de silenci, per les discrepàncies entre l'anterior junta dels organitzadors i el govern municipal, el muntatge s'ha reprès amb un pressupost reduït gairebé a la meitat –de 13.000 euros– però amb el mateix esperit que fa bellugar desinteressadament un centenar de veïns del poble i altres poblacions de la rodalia, destacava la directora de la nova junta i actriu, Esther Pujol.

El muntatge, que ha esdevingut el gran símbol d'identitat de Bellcaire, rememora, en tretze quadres diferenciats, la fi del comtat d'Empúries i la seva annexió a la corona d'Aragó, a principi del segle XIII i amb llargues disputes, ja que, amb la unificació dels comtats pràcticament enllestida, el d'Empúries va resistir llargament. De fet, el monarca de la corona d'Aragó va ordenar construir el castell del Montgrí per fer front al comtat rebel.

El text, obra d'Esteve Albert, es va representar per primer cop l'any 1979, sempre per Setmana Santa i en l'escenari de la plaça dels Comtes d'Empúries, als peus del castell palau de Bellcaire. Els canvis en la composició de la junta, amb alguns integrants de l'antiga i diverses cares noves, s'han traslladat també al repartiment, en què pràcticament la meitat dels intèrprets s'han estrenat en la faceta d'actors. La majoria dels vells, però, encara se saben bona part dels textos de memòria.

Relleu en la direcció

Els canvis han imposat un calendari d'assajos que van començar a principi de març. El director escènic, Ramon Manent i Folch, també debuta en la responsabilitat, per bé que fins ara, des del 1984, s'havia encarregat només del vessant musical. Nét del novel·lista Josep Maria Folch i Torres, Manent ha inclòs aquest any algunes novetats en el repertori musical “per fer més amè” algun passatge amb textos llargs.

A més de la representació del muntatge teatral, el poble ha recuperat fires i activitats paral·leles a l'obra. Divendres va ser el torn del mercat del vi i del formatge i, ahir, del mercat d'artesania.

LA XIFRA

100
actors
de Bellcaire i altres municipis de la rodalia fan possible ‘Bandera de Catalunya'.

LA DATA

1979
És el primer any
que es va representar l'obra. Entre el 2008 i el 2011 es va deixar de fer per la dimissió de la junta.

LA XIFRA

13
quadres
integren el guió del muntatge d'Esteve Albert, sobre la fi del comtat d'Empúries.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala
cultura

L’Arxiu Lafuente de Santander compra la col·lecció d’objectes culinaris d'Antoni Miralda

barcelona
FESTIVAL DE CANES

Jonás Trueba aposta per l’amor

canes
arts escèniques

Catorze finalistes catalans als Max, amb una gala dedicada a Guimerà

barcelona
GIRONA

Unes 700 persones assisteixen al Pati Cultural 2024

GIRONA
patrimoni

Manresa restaura l’escultura dedicada a Josep Anselm Clavé

Manresa
Música

L’Embassa’t atrau 7.600 persones, una xifra rècord pel festival

Sabadell

Identificat el patrimoni natural i arquitectònic a protegir

Polinyà