cultura

De l'Empordà al món

Llibres del Segle obre nova etapa amb l'edició de l'‘Antologia de Spoon River'

A principis dels anys noranta, l'escriptor i editor Manuel Costa-Pau (Garriguella, 1936) va fundar a Gaüses, a l'Empordà, Llibres del Segle, una editorial heterodoxa, pacient, dedicada a la poesia, l'assaig i la narrativa que, discretament, en el últims vint anys ha anat publicant títols importants d'Enric Casassas, Víctor Mira, Ferran Soldevila, Francesc Candel o Ignasi Riera. Ara Manuel Costa-Pau s'ha jubilat i, consagrat a l'escriptura, ha traspassat l'empresa editorial a dos dels seus fills, el poeta i crític literari Roger Costa-Pau i la periodista de llarg recorregut Marta Costa-Pau.

La nova etapa de Llibres del Segle, que renova direcció, disseny i seu social, ara més a prop de Girona que de Gaüses, encara que els nous responsables prefereixen definir-se d'“editorial empordanesa oberta al món”, s'estrenarà la primera quinzena de maig amb un reclam extraordinari: la primera edició íntegra en català de l'Antologia de Spoon River, aquells monòlegs de difunts tan arrelats encara a la vida del gran clàssic nord-americà Edgar Lee Masters, fins ara coneguts només a glops, en alguna versió d'Agustí Bartra o a través de produccions teatrals. La traducció és dels poetes Jaume Bosquet i Miquel Àngel Llauger. La poesia tindrà un espai preeminent en la nova etapa del segell, que manté la col·lecció Culip, fent honor a la cala magnètica del cap de Creus, i la reprèn allà on la va deixar Manuel Costa-Pau. El nou llibre d'Antoni Clapés, L'arquitectura de la llum, la traducció de De passada, del brasiler Ronald Polito, per Josep Domènech i Ponsatí, o el nou poemari del mateix Roger Costa-Pau, Cavada pell, són algunes de les novetats de la col·lecció, dins la qual apareixeran uns cinc títols l'any, amb preferència pels autors catalans però atents a les bones traduccions. “Aquest és un moment en què no es pot deixar de publicar poesia”, llança desafiant Roger Costa-Pau, que opina que ja quasi només es publiquen els llibres que vénen avalats per algun premi i es desatenen autors molt interessants que fa temps que no publiquen o que ho han fet poc. Ara mateix, constata, “hi ha coses boníssimes tancades als calaixos”. Per ajudar-lo a moure's entre aquests papers secrets, s'ha envoltat d'un equip assessor format per Rosa Font, Montserrat Garcia Ribas i Lluís Lucero.

De prosa i assaig

De la col·lecció de prosa, tant de no-ficció com de ficció, en tindrà cura Marta Costa-Pau, que anuncia per a la tardor la publicació de l'assaig de Gerard Bagué Memòries del Barri Xino de Girona, un treball agosarat, pioner, que va rebre la Beca 8 de Març de l'Ajuntament de Girona el 2007; una crònica-receptari sobre la història de la patata en l'estil antropològic del gastrònom Jaume Fàbregas, i l'edició dels 365 retrats que el fotògraf Martí Artalejo està realitzant, dia per dia al llarg de tot un any, dels ciutadans anònims d'un poble a Salt pas a pas. Hi haurà, a més, la col·lecció Mot d'Obra, que reprèn el títol d'una revista de pensament que havia dirigit també el pare a principis del noranta, concebuda per a assajos sobre arts visuals i literatura i que s'estrenarà, l'any que ve, amb el volum Escriure avui sobre l'art d'avui, coordinat per Magdala Perpinyà, Jordi Font i Narcís Selles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà