cultura

La Nit literària catalana de Perpinyà entre les dues voltes de les eleccions franceses

Forta afluència de polítics a la vetllada literària catalana organitzada per Òmnium Cultural-Catalunya Nord

Va assistir-hi el conseller de cultura de la Generalitat Ferran Mascarell

A l'hora de l'aperitiu, a la capella dels Dominics on cada any té lloc el sopar de gala de la Nit literària de Sant Jordi a Perpinyà, mai s'havien vists tants polítics i càrrecs electes socialistes com en aquesta XXIII edició. I mai s'havien vist tan pocs polítics de la dreta nord-catalana. Ni el batlle de Perpinyà Jean-Marc Pujol ni el president de l'Aglomeració urbana Jean-Paul Alduy -presents en altres edicions- que havien delegat la seva representació en l'incombustible Jaume Roure i altres consellers municipals com Jean Rigual. Absent també el senador i líder nord-català del partit sarkozysta François Calvet. La presència del conseller de cultura de la Generalitat Ferran Mascarell no sembla que va motivar prou a les autoritats municipals, de l'aglomeració urbana i del partit UMP que, per tant, es troba en procés de negociació amb CDC per a futures eleccions a la Catalunya Nord.

En anys d'eleccions aquests premis literaris en català organitzats per Òmnium Cultural-Catalunya Nord, veuen aparèixer polítics de tots colors que en altres edicions sempre tenen altres compromisos més importants. Enguany, però, enmig de les tres-centes persones assistents a l'acte, els polítics presents eren gairebé exclusivament socialistes. Marcel Mateu -un altre incombustible sempre present als premis en representació del Consell General i el Consell Regional- va tenir el reforç, entre altres, dels consellers generals Robert Garrabé i Segolène Neuville, de la presidenta del Consell General de la Catalunya Nord Hermeline Malherbe i del president del Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló Christian Bourquin. Evidentment a ningú se li va escapar que aquestes absències i presències tenien relació directa amb el possible desenllaç de l'elecció presidencial francesa.

Premis i premiats

El premi Francesc català de poesia dotat per Òmnium Cultural va ser atorgat a Joan Carles Pujalte per Autoretrat dins una cambra amb miralls bruts.

El premi Narrativa per a infants dotat per l'Ajuntament de Perpinyà va ser per Lolita Bosch pel seu conte Atxum! El planeta dels nens refredats.

El premi Catalunya Nord d'Assaig Pedagògic dotat per l'Institut d'Estudis Catalans el va obtenir Rita peix pel treball Plurilingüísme a l'escola de Catalunya Nord.

El premi del setmanari Presència de reportatge, dotat per la casa de la Generalitat de Perpinyà, se'l va emportar Miriam Almarcha per Mil Dimonis: deu anys de revista infantil en català.

Els premis Joves Escriptors dotats pel Consell General de la Catalunya Nord van ser per l'escola Arrels i l'escola la Miranda amb El llop i la gallina en la categoria Escola Primària.

En la categoria Col·legi la guanyadora fou Meritxell Micó, de l'IES Vilarroja d'Almanssora amb Doble personalitat (Les aparences enganyen)

En la categoria Liceu el premi va anar a la classe de primera bilingüe del liceu Déodat de Séverac de Ceret pel relat Me dic Martí.

El premi d'assaig Ramon Juncosa que concedeix la Casa de la Generalitat a Perpinyà va ser declarat desert per segon any consecutiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic