CiU proposa inventariar tot el patrimoni megalític i els gravats rupestres postpaleolític de l'Alt Pirineu i l'Aran

Agustí López, diputada de CiU al Parlament de Catalunya i alcalde de Sort, ha proposat realitzar «un inventari de tots els monuments megalítics i gravats post paleolítics de l'Alt Pirineu i l'Aran per tal d'elaborar posteriorment una publicació divulgativa». López ha dit que la conservació de les restes de la cultura megalítica a les àrees pirinenques té «un gran interès científic» i poden constituir elements amb un gran potencial de «dinamització del turisme cultural». Lòpez ha afegit que l'objectiu és «que les poblacions locals coneguin i valorin el patrimoni megalític cal enllaçar-los en xarxes que els potenciïn i els blindin contra actes vandàlics».

Però els conjunts dolmènics i els sistemes de gravats rupestres postpaleolítics de l'àmbit d'Aran i de l'Alt Pirineu «estan escampats per àmplies àrees amb gran nombre de nuclis poblacionals i amb una demografia molt baixa i, per tant, amb un cert risc de vandalisme».

Per això el diputat de CiU ha entrat al registre del Parlament una proposta de resolució en la qual proposa, textualment, «inventariar tots els monuments i conjunts megalítics i els gravats i petroglifs post paleolítics existents al territori de l'Alt Pirineu i Aran abans del termini de 6 mesos» i, en segon lloc, «redactar una publicació divulgativa dels ítems de l'inventari, en formats de llibre i de fulletons, destinats a diferents tipus de públic».

Durant el darrer decenni s'han realitzat treballs molt interessants en aquests àmbits pirinencs, amb descobertes de gran transcendència pel que fa a conjunts megalítics monumentals com a restes d'explotacions mineres de la mateixa època i a gravats rupestres postpaleolítics. Es tracta d''un llegat cultural que no es pot deixar perdre per simple deixadesa' ha remarcat Agustí López.

De fet, els mitjans de comunicació han recollit en diverses ocasions els actes vandàlics soferts per aquests conjunts megalítics, com és el cas del Dolmen del Puig Sesforques, ubicat al municipi de Calonge i que té, en el seu entorn geogràfic, altres monuments megalítics de gran interès, com la Cova d'en Daina i el dolmen de Romanyà de la Serra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
Crítica

Tradició, patrimoni i nova creació

art

El FAD es converteix en la Federació FAD

barcelona
PREMIS LITERARIS

Més de 90 originals aspiren al 57è Premi Bertrana de novel·la

Girona