cultura

Randellaires en plena forma

El grup, que recupera cançons i danses del cançoner tradicional del Ripollès, ha editat el seu tercer disc

El cançoner conté peces trobades per Tomàs Raguer i els folkloristes entre 1915 i 1920

Entremarrats –l'entossudits ripollès– és el títol del tercer disc dels Randellaires del Ripollès, que ja s'ha presentat al palau abacial de Sant Joan de les Abadesses i al teatre Comtal de Ripoll, però que no veurà la llum en format CD fins a la tardor. Aquest és el tercer treball del grup, sempre o quasi sempre amb cançons i danses del cançoner popular del Ripollès, amb peces de fins al 1700 recopilades entre el 1915 i el 1920 a partir de la recerca de Tomàs Raguer i del grup de folkloristes que tenia al seu entorn i que es van trobar a l'arxiu de Ripoll al 1990.

Ara, però, diuen que en el proper disc, vingui quan vingui, volen ampliar el camp de mires sense oblidar del tot aquest cançoner. A Entremarrats, hi ha també algunes peces musicals de producció pròpia, com ara El ball d'en Plafalgars, el gegant de Vallfogona del Ripollès. Del cançoner, hi ha tretze cants curs, d'entre mig minut i quatre minuts com a molt. Hi destaquen el Contrapàs llarg de Ripoll, del segle XIV i el Ballet de tres parts. A final de juliol, els Randellaires aniran amb l'esbart Eudald Coma de Ribes de Freser a Utah (Estats Units), on interpretaran algunes d'aquestes cançons i danses i també les d'altres discos. És un festival internacional de cultura popular i ja han fet arribar una senyera als organitzadors perquè no els posin al mateix sac que altres grups folklòrics espanyols que també hi participaran. I és que el grup i l'esbart hi van, a part d'actuar-hi, a representar la cultura del país.

A part d'Entremarrats, els Randellaires han editat dos discos més: Asuara –un moment– i Terra desús –terra de dalt–. Es tracta de mots típicament ripollesos que el grup vol recuperar i deixar-ne constància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’edició integral de Kavafis, el poeta de l’amor sensual

Empúries
LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA
Cultura

Mor als 89 anys el periodista i escriptor francès Bernard Pivot

ART

Torrent Pagès “reneix” en una exposició a la Fundació Valvi

Girona
TEATRE

Joan Lluís Bozzo torna al teatre amb un documental sobre salut mental juvenil

BARCELONA
TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona