cultura

La Mancomunitat per la promoció del català i l'occità ja és oficial

El “Syndicat pour la promotion des langues catalane et occitane” va ser fundat per l'associació de batlles nord-catalans

Ha estat oficialitzat per l'Estat francès el 12 de juny després de mesos d'espera

L'Associació de batlles i regidors dels municipis de la Catalunya Nord va fundar el Syndicat pour la promotion des langues catalane et occitane fa mesos per “promoure les llengües catalana i occitana a la Fenolheda com a vectors de desenvolupament econòmic i turístic” i es comprometien en l'acta fundacional a “ajudar i desenvolupar l'ensenyament i la presència en l'espai públic de les dues llengües” així com “promoure les dues cultures i ajudar els càrrecs electes i el personal municipal a la seva utilització”. A la fundació d'aquesta Mancomunitat van participar-hi vuitanta municipis de les comarques nord-catalanes, amb la Fenolheda.

El president de l'Associació de batlles i regidors de la Catalunya Nord i batlle de Talteüll, Guy Ilary, ha adreçat un correu als alcaldes dels dos-cents vint-i-sis municipis nord-catalans per informar-los del decret de la Prefectura de Perpinyà on, en nom de l'Estat francès, s'accepta la constitució d'aquest Syndicat pour la promotion des langues catalane et occitane. Ilary aprofita l'ocasió d'aquest correu per animar als batlles que no ho han fet d'adherir-se “a la promoció de les nostres llengües i cultures”. Per convèncer els alcaldes, Ilary explica que “el català no és una llengua regional com les altres, ja que la parlen nou milions de persones en territoris on té, sovint, un estatut oficial i és una llengua plenament moderna, tant en l'àmbit cultural com en l'econòmic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid