cultura

història

El MUME exposa fotos inèdites de Pau Casals i els refugiats catalans

A l'exposició que s'inaugura avui al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera s'hi poden veure una selecció de 110 fotografies del fotoperiodista Jean Ribière

Va ser el 18 de juliol del 1936, durant la realització d'un assaig, que Pau Casals va conèixer la notícia de l'aixecament militar de Francisco Franco. Amb l'entrada de les tropes feixistes a Barcelona, el músic català, manifestament defensor de la República, no va trigar a exiliar-se. Segons les seves memòries, Casals va viure circumstàncies difícils durant els anys d'exili a Prada, en part a causa de la seva voluntat de no abandonar els seus compatriotes exiliats internats en camps de concentració al sud-est de l'Estat francès durant la Segona Guerra Mundial i l'ocupació nazi.

Ara, arran d'una exposició que avui s'inaugura al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Mume) podem visualitzar i aprofundir en l'univers dels refugiats republicans a la zona de la Catalunya del Nord, amb Perpinyà i Prada com a epicentres, a través del seu nexe d'unió amb l'il·lustre mestre Casals. A la mostra, titulada De Prada a Perpinyà. Pau Casals & el món de l'Exili. Reportatges del fotoperiodista Jean Ribière (1944-1956), s'hi poden veure una selecció de 110 fotografies, obra de Jean Ribière, moltes de les quals són inèdites.

El documentalista i historiador de l'art Eric Forcada, que n'és el comissari, ha garbellat en aquest fons fotogràfic del fotoperiodista nord-català i presenta una exposició que, a partir de la figura d'un Pau Casals que se situa enmig dels anhels i frustracions de l'exili republicà català, reflecteix el dinamisme polític i social que adquireixen els refugiats a la Catalunya del Nord poc després de l'alliberament de l'Estat francès el 1944. Així, altres personalitats de la rellevància de Josep Irla, Antoni Rovira i Virgili, Pompeu Fabra i Josep Carner també són captats per l'objectiu de Ribière. Sempre amb Casals actuant com a vector involuntari per explicar una època de la nostra història. L'exposició estarà oberta al públic fins a l'11 de novembre. Paral·lelament, també una altra selecció de fotos del mateix fons es poden veure als municipis de Prada i Perpinyà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES