cultura

Concert de dotze hores de Carles Santos i Inés Borràs en homenatge a John Cage

La cita, la nit de divendres, dia 10, a dissabte, dia 11, al Magatzem de la Mar de Benicarló

L'espectacle s'insereix en el programa d'actes d'homenatge al compositor nord-americà John Cage

Amb motiu del centenari del naixement de John Cage, la Regidoria de Cultura i l'Associació Cultural Diabolus han organitzat el seu propi homenatge al compositor nord-americà, una de les figures cabdals de la música del segle XX, creador revolucionari, a més de filòsof, teòric musical, poeta, artista i pintor.

Cage 100 és el nom de la jornada de demà, que inclou conferències, projeccions i sobretot un concert que protagonitzaran Carles Santos i Inés Borrás, que interpretaran durant dotze hores seguides una peça que Cage va definir com el principi del minimalisme musical i que Santos ha qualificat de “continguda, lenta, subtil i intel·ligent”. Es tracta de l'obra Les Vexations, del compositor francés Erik Satie, formada per 18 compassos que s'han de repetir 840 vegades.

Cage va organitzar la interpretació de Les Vexations per primera vegada en la història el dia 9 de setembre de 1963, al Pocket Theater de Nova York, un acte al qual va assistir Carles Santos. De fet, l'estada de Santos als Estats Units es devia al seu interés per conéixer de primera mà el treball i la personalitat de John Cage, al qual admirava profundament. “Aleshores –va dir Carles Santos en el dia de la presentació de l'acte– no m'imaginava que hui estaria a Benicarló anunciant un homenatge a Cage”.

Durant dotze hores –des de les 24 hores de divendres fins a les 12 hores de dissabte–, Santos i Inés Borrás interpretaran aquesta peça, fent torns d'una hora cada un, i comptaran amb l'ajuda d'un massatgista i amb la col·laboració del restaurant El Cortijo, que servirà una paella a les dues de la matinada. A més, durant la interpretació es crearà en directe un grafit de 20 metres quadrats al voltant de la particular filosofia de John Cage.

Aquest particular homenatge a Cage anirà acompanyat, la vesprada de divendres, d'una conferència del musicòleg Sebastià Garcia, una instal·lació sonora, la projecció de Las Meninas, i la interpretació d'una sonata de Cage a càrrec de Roland Cardona.

Per finalitzar aquest particular homenatge al compositor estatunidenc, l'endemà dissabte se celebrarà el primer Festival de Música Electroacústica, que comptarà amb la col·laboració dels alumnes de Composició Electroacústica del conservatori de Castelló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.