Dinou joves voluntaris excaven el poblat ibèric del Puig del Castell

Hi treballen els matins durant dues setmanes, dirigits per arqueòlegs de Janus

Els dinou joves voluntaris d'aquesta campanya pugen de bon matí en un microbús al jaciment del Puig del Castell, situat a pocs quilòmetres de Cassà, en un racó de les Gavarres que no és gaire fàcil de localitzar. Segons l'arqueòloga Maribel Fuertes, el fet que estigui mig amagat –de fet, el van descobrir socis de la Colla Excursionista Cassanenca, el 1964, quan un incendi en va deixar al descobert algunes restes– ha ajudat a preservar el jaciment en bones condicions, lluny de l'acció devastadora dels furtius. Provinents sobretot de Cassà, però també de Llagostera, Sant Andreu Salou, Llambilles, Fornells i Girona, els voluntaris hi treballen cada dia de les 8 del matí a la 1 del migdia. «No podem excavar en profunditat, perquè ells no són arqueòlegs; però sí ho podem fer en extensió, en una capa de materials d'abandonament d'entre els segles II i I abans de Crist», diu Fuertes. El poblat, habitat entre els segles IV i I abans de Crist, ocupava entre una hectàrea i mitja i dues hectàrees. Ja s'hi han deixat al descobert 100 metres de muralla de 2,5 metres d'amplada. També hi ha sis cases, una de les quals s'ha excavat en estratigrafia fins al subsòl i n'han sortit a la llum unes parets de 80 centímetres d'alçada. No s'ha trobat l'entrada principal del poblat, però sí una de secundària, i s'ha localitzat una torre circular. «Fem campanyes petites que ens serveixen per treballar en la documentació gràfica i la planimetria: l'objectiu és conèixer millor l'estructura del poblat», afirma Fuertes.

Fins no fa gaire, encara hi havia gent gran de la colla excursionista que col·laborava en les excavacions. Abans de cada campanya, la colla s'encarrega de netejar el poblat i els accessos. També el Grup de Recerca d'Estudis Cassanencs s'ha implicat en el projecte. Entre els voluntaris, n'hi ha uns quants que són reincidents, i d'aquestes campanyes ha sortit més d'un jove que ha acabat estudiant història i dedicant-se a l'arqueologia. El monitor d'aquest any, Pau Preses, va començar com a voluntari quan tenia 12 anys. El Puig del Castell ha esdevingut, així, un projecte col·lectiu dels cassanencs per recuperar el seu passat remot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines

cinema - drama

Hamaguchi signa una faula sobre la natura i el mal

música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà