El Vendrell exhibeix dibuixos mai vistos de Jaume Mercadé

La mostra s'ha instal·lat a la Fundació Apel·les Fenosa

Comissariada per Albert Mercadé, besnét de l'artista, l'exposició introdueix el visitant en la trajectòria com a dibuixant de l'orfebre i pintor Jaume Mercadé i Queralt (Valls, 1889 - Barcelona, 1967). Una faceta, la del Mercadé dibuixant, desconeguda per al gran públic, segons ha informat la fundació.

La Fundació Apel·les Fenosa s'ha animat a muntar la mostra per la relació que van mantenir Mercadé i l'escultor, malgrat pertànyer a dues generacions diferents: «Les seves trajectòries es van creuar en diferents moments de la seva vida. Per exemple, l'esplèndida col·lecció d'escultura catalana que Mercadé havia reunit abans de la Guerra Civil incorporava almenys quatre estàtues de Fenosa.» Tots dos també van coincidir en nombroses exposicions a Barcelona a la dècada dels anys vint i trenta, especialment a la Sala Parés. Fenosa va ser un gran admirador de l'art de Mercadé. Al llarg de la seva vida li va comprar diferents peces d'orfebreria, algunes de les quals encara conserva la vídua de l'artista.

Una de les facetes més desconegudes de l'artista és la relativa als dibuixos de joieria. L'exposició, doncs, revela un Mercadé que dibuixava escrupolosament cada fermall i cada braçalet: «Fins a la cullereta de cafè li atorgava una dignitat i una importància centrals.» També va professar l'hàbit de conservar els dibuixos i gràcies a aquest gest previsor avui es pot resseguir l'evolució estilística del seu art.

Però la mostra no exhibeix només dibuixos de les joies que creava, sinó també de paisatges, i de nus i retrats. La faceta retratista la va cultivar especialment durant la guerra, que Jaume Mercadé va viure a la població de Viladrau, al cor del Montseny. En aquella població, resguardat del soroll i de les bombes, el pintor, que no sortia a pintar exteriors per por de ser detingut (havia estat l'autor, per exemple, de la medalla d'or de la Generalitat, que li va encarregar el president Francesc Macià), es va dedicar a pintar els veïns del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Un renovat Aplec de la Salut reviu la llegenda de la pesta

SABADELL
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona