cultura

El dramaturg Jaime Salom mor als 87 anys

La matinada de dijous a divendres va morir a Sitges el dramaturg Jaime Salom, als 87 anys. L'autor, que es considera que és el més representat en castellà, era company de generació de Buero Vallejo, Antonio Gala, Martín Recuerda i Carlos Muñiz. La seva mort suposa el comiat d'un dels il·lustres de l'escena de la segona meitat del segle XX.

Fill de l'oftalmòleg Salom Calafat, (professió que va exercir també ell, fins el 1992) va debutar a l'Arriaga, de Bilbao, el 1954, amb El mensaje. Cinc anys més tard va debutar a Barcelona, al teatre Alexis, amb aquesta mateixa obra. El desembre del 1967, es va inaugurar a Barcelona el teatre Moratín amb la representació de l'obra de Valle-Inclán Cara de plata. Era un teatre promogut per Jaime Salom. Al Moratín estrenaria, el 1968, La casa de les chivas. que posteriorment faria temporada a Madrid, on es va representar durant 1.300 funcions consecutives, extrem que el va certificar com un autor estimat per públic i crítica. El seu primer èxit es remunta al 1961, a Madrid, amb Culpables, que després es traduiria per representar-la arreu, principalment en països americans. En català, va estrenar La Gran Aventura (Premi de la Crítica, 1961). El director Ricard Reguant va dur a Barcelona, el 1992, el musical La Luna de Valencia, un títol que recuperava el teatre Borràs després de la seva temporada com a cinema.

Un dels seus últims treballs va ser l'òpera Yo Dalí, amb música de Xavier Benguerel i llibret del propi Salom, que es va basar en una obra seva anterior, Casi una diosa, sobre la vida de Gala; una òpera que es va representar al teatre de la Zarzuela, de Madrid, i al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.Salom va escriure comèdies els 70 i els 80. Polèmica, però de gran èxit, va ser El corto vuelo del gallo (1980), centrada en l'ambient familiar del general Franco. A mitjans dels anys 80 va estrenar el musical Jerusalén, hora cero, al qual li va posar música Teddy Bautista. Al novembre del 1985 va presentar a Madrid la novel·la Las rayas blancas. Salom va estrenar a Mèxic el 1990 l'obra Fray Bartolomé de las Casas: una foguera al amanecer, basada en la vida del dominic. Aquesta mirada històrica es va tornar a repetir en El señor de las patrañas, ambientada en la València italianitzada del segle XVI i la història de Juan de Timoneda.D'algunes de les seves obres s'han fet versions per a televisió, com Culpables, El mensaje, Juegos de invierno, La noche de los cien pájaros i per al cinema: Culpables, Tu marido nos engaña, Carta de una mujer, Muerte en primavera, La casa de las chivas, La noche de los cien pájaros, i Bartolomé de las Casas.Salom va ser elegit el 1974 conseller de la Societat General d'Autors d'Espanya (SGAE), del consell d'administració del qual també va formar part posteriorment durant la presidència de Juan José Alonso. La Societat General d'Autors i Editors (SGAE) s'ha sumat al dol per la mort aquesta matinada del dramaturg Jaime Salom, conseller d'honor de la Junta Directiva de l'entitat, segons un comunicat fet públic aquest migdia. L'obra dramàtica de Salom adscrita a la SGAE supera les 110 peces i, a més, des del mes de desembre passat, quan ja comptava amb problemes de salut, va llegar totes les seves peces al Centre de Documentació i Arxiu de la Societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic