Llibres

recerca

JOSEP SANTESMASES I OLLÉ

Vincles i arrels a les Garrigues

Les Garrigues és una comarca de demografia baixa, 20.000 habitants entre els 24 municipis, dels quals només quatre superen el miler. Aquest fet no impedeix que determinades realitats culturals que són d'admirar es mantinguin ben afermades. Em referiré a les aportacions del Centre d'Estudis de les Garrigues, que ha complert deu anys, i a les trobades d'estudiosos. L'existència de centres d'estudis sota un model associatiu arrelat a l'espai geogràfic i a partir d'un treball constant i voluntari genera molta activitat cultural i propicia el coneixement del territori a partir de la recerca (històrica, geogràfica, antropològica, literària, etcètera) i de la seva difusió, creant consciència cívica envers l'espai de vida o d'origen, sense caure en localismes de campanar, tenint molt clara la connexió passada, present i futura entre persones, pobles, ciutats i territoris, tot emprant metodologies i dinàmiques obertes.

Tot això queda reflectit en un magnífic volum que recull les aportacions de la VIII Trobada d'Estudiosos de les Garrigues, celebrades a l'Albi l'octubre del 2011, que engruixeix el coneixement de la comarca, que el Centre d'Estudis de les Garrigues contribueix a generar. Entre moltes aportacions, podem anar de la troballa de nous gravats rupestres a la localització d'arbres monumentals. Sabrem més de l'agricultura a partir de l'anàlisi de contractes de rabassa morta, de l'economia de subsistència, del cooperativisme agrari que va donar edificis modernistes, o de la indústria de l'oli. Ens assabentarem de les lluites i tensions que com arreu es generaren durant la Segona República, i entre altres coses, ens endinsarem en la toponímia o en aspectes de l'antropologia mirant oficis com els vidriers, les campanes, o les cabanes de volta.

VINCLES I ARRELS
VIII TROBADA D'ESTUDIOSOS DE LES GARRIGUES
Editorial: Centre d'Estudis de les Garrigues (2012) Pàgines: 367 Preu: 25 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona
ART

Les Bernardes ofereix una mirada a la cultura africana

Salt