Teatre

fred. a. escena

J. bordes

Crueltats en una casa de nines

Sota el paraigua de l'Aixopluc, el Teatre Lliure recupera una obra inquietant, que es va poder veure poques setmanes a la Sala Beckett el maig passat, després d'haver-se inaugurat al Festival Lola d'Esparreguera el 2011. Es tracta d'Imatges gelades, una peça amb què el dramaturg finlandès Kristian Smeds debuta a Catalunya (premi de Teatre Europeu a les noves Realitats Teatrals 2011). L'obra es podrà veure fins al 24 de març a l'Espai Lliure. Smeds retrata, en deu escenes, deu quadres que volen mostrar una desena de soledats, tenyides de desesperació i mort.

Qui hagi anat mai a Islàndia de turisme, s'adonarà que el seu àlbum de viatge es limitarà a l'extraordinària natura acompanyada dels companys de viatge, per prendre perspectiva. Passa igual en aquest interessant muntatge de Kristian Semds, amb una direcció molt neta i afinada d'Alícia Gorina. L'àlbum familiar que pretén retratar és només la suma d'unes individualitats que no aguanten el somriure a la càmera, que no saben mirar-se a la cara però que, paradoxalment, necessiten el contacte físic amb desconeguts o els banys de sauna per prendre mesura del seu cos. Anna Alarcón, Pepo Blasco, Mireia Gubianas, Sergi Misas i Maria Pau Pigem interpreten amb aquesta intensa fredor. La nena muda fa de fil narratiu, tot i ser, en realitat, una mena de fantasma, de record. L'escenografia de Sílvia Delagneau també és molt encertada: unes casetes de joguines, boniques però angoixants de dins estant. Amb unes finestres minúscules des d'on es pot espiar la imatge veïna sense ser vist. Quan el gel és odi, l'aigua no s'atreveix a baixar alegrement riu avall. La crueltat és freda i tallant com el glaç.

En un continent massa incomunicat (tot i les facilitats que, aparentment, dóna la tecnologia actual), avui Smeds, és un perfecte desconegut per a la majoria de veïns que mullen els peus a la Mediterrània. En canvi, és una icona al seu país. Ben mirat, poc es coneix de la dramatúrgia finlandesa a Catalunya. La sort ha estat que Gorina (que va fer un Erasmus a Finlàndia el 2005) hagi pujat a escena anteriorment dues peces de Sara Turunen, que és membre del col·lectiu Indi Gest: Puputyttö (La chica conejita) i Pienso en ti y hago las gachas de patata.

Fórmules per atraure el públic al teatre
Taula rodona.
Hi intervenen Cristina Calvet (advocada AADPC),Toni Casares (Sala Beckett), Quim Marcé (T. Bescanó), Arnau Marín (Cia. Enjòlit), Judit Segura (Atrápalo) i Jordi Sellas (director general de Creació i Empreses Culturals).
Lloc i dia: A l'Auditori CERC – Pati Manning, dilluns a partir de les 7.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona