Opinió

floritures

lluís llort

Frases fetes, refetes i corregides

Albert Sastre, que viu a Miravet fa molts anys, és un amable subscriptor que després de llegir una de les interessants columnes que Núria Puyuelo signa en aquest suplement es va quedar amb ganes de comentar segones parts i interpretacions de frases fetes.

Segons les seves fonts, és a dir la saviesa que es transmet oralment, el popular “A la taula i al llit, al primer crit” té un afegit molt mediterrani: “Si és a treballar: deixeu-los cridar!”

M'agrada especialment la correcció d'una lletra a “Ser cornut i pagar el beure”. L'avi de Sastre li va explicar que algunes cases de barrets tenien uns discrets forats a les parets perquè determinats clients (cal deduir que de poca butxaca o molta perversió) poguessin veure com altres feinejaven. Per tant, no és beure sinó veure, en el sentit de pagar per veure (casualment o de manera pactada) com la dona pròpia fornica amb un altre.

Quan es construïa alguna peça, per exemple de metall, amb alguna part ben recta o llisa, es comprovava amb una pedra totalment plana. D'aquí surt “Passar per la pedra”. I també dins el món de la construcció que bé coneix Sastre, l'origen de “sortir de polleguera” cal buscar-lo en les construccions medievals. La polleguera són uns sots a la pedra superior i inferior de l'arc de la porta que retenen, permetent el gir, un eix de fusta que subjecta la porta. Quan els enemics colpejaven les portalades amb ariets, era més fàcil que sortissin per la polleguera que trencar el forrellat.

Tancaré l'article amb una dita antiga (però ben vigent) de l'avi de Sastre: “El que cal és poca feina, ben pagada i mal fotuda.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Verdaguer, l’autor català més biografiat

Barcelona
Crítica

Set de... coherència

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona