cultura

museus

El Mume rep en donació l'herència dels mestres exiliats

Els documents del matrimoni Josep Vilalta i Maria Florensa s'exposen a l'espai testimonial del museu

El Museu memorial de l'exili de la Jonquera (Mume) ha renovat l'espai de l'exposició permanent dedicat a les biografies d'exiliats, amb el qual es vol personalitzar l'experiència del desterrament més enllà de la fredor de les xifres estadístiques, amb la incorporació del material documental pertanyent al matrimoni Josep Vilalta Pont (Les Oluges, Segarra, 1904-1987) i Maria Florensa Tudela (Vilanova de Bellpuig, 1911-2007). El material exposat, fruit de la donació de la filla de la parella, Maria Antònia Vilalta, permet reconstruir el periple d'aquests dos mestres republicans separats per l'exili: ell passaria pels camps de Sant Cebrià, Gurs, Argelers i Bram, a més dels temibles batallons de treball per a estrangers, mentre ella era refugiada en una residència a Lourdes i, més endavant, a Pau. Les cartes que va intercanviar el matrimoni, que s'establiria a Narbona, testimonien les tensions i l'angoixa de la vida als camps, els intents per fugir a Mèxic i l'ajuda rebuda de col·legues del magisteri francès i dels quàquers.

La memòria de Gentil Puig

El sociolingüista i antropòleg Gentil Puig i Moreno (1934) presenta avui a la Fundació Universitat de Girona, al Mercadal (20 h), El passat ens empaita. Vicissituds d'un fill d'exiliat republicà, el relat autobiogràfic d'una trajectòria marcada des de la infància per l'exili a França acompanyant el seu pare, el dirigent rabassaire Nònit Puig, però que s'endinsa també en la militància a la Joventut Socialista Unificada, en els ambients estudiantils del Maig del 68 a París, i l'experiència pedagògica a la Catalunya dels setanta. Puig conversarà durant l'acte amb el director del Mume, Jordi Font; el professor emèrit Salomó Marquès, i Dolors Reig, dels Amics de la Unesco.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona