Llibres

GUIA

ferran aisa

Catalunya, fàbrica de cervesa

Els autors d'aquesta guia són els experts cervesers Jordi Expósito (Barcelona, 1966) i Joan Villar (Sabadell, 1983), els quals introdueixen el lector en el món de la cervesa i fan un estudi de la seva antiguitat, que es perd al començament de la civilització. Els sumeris ja la produïen fa més de 8.000 anys. A Europa, les primeres notícies que es tenen d'elaboració cervesera és a les terres catalanes, concretament a una comunitat agrícola que vivia fa 5.000 anys a l'actual poble de Begues, prop de Barcelona. Era habitual la cervesa en les comunitats neolítiques ibèriques, però fins al segle XVI no tornem a tenir constància de la beguda.

La primera fàbrica a l'Estat espanyol la va fer construir Carles V al monestir de Yuste (Càceres). Les fàbriques catalanes pioneres s'estableixen a Barcelona a principis del segle XIX. Algunes marques han arribat fins als nostres dies, com ara la Damm i la Moritz. Els autors expliquen els inicis d'aquestes dues populars fàbriques i també citen la San Miguel, com a cerveses més conegudes.

La producció microcervesera al Principat va començar a proliferar amb el nou mil·lenni. Des d'aleshores s'ha anat multiplicant la producció cervesera artesanal fins a arribar a centenars de marques i estils diversos. Fermí Puig, en el pròleg, afirma: “Aquesta guia té la magnífica bondat de servir alhora per a la divulgació d'un fenomen que tot just es comença a conèixer i per regalar una imatge del moment històric en què l'elaboració artesanal de la cervesa s'instal·la a Catalunya.”

Els autors fan la fitxa de cadascuna de les cerveses artesanals que avui es produeixen a casa nostra. La guia és una bona eina per a tots els productors, però també per als consumidors que volen conèixer l'essència del producte que prenen.

GUIA DE CERVESES DE CATALUNYA
Jordi Expósito i Joan Villar
Pròleg: Fermí Puig Editorial: Base (Barcelona, 2013) Pàgines: 306 Preu: 17, 80 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona