cultura

Burjassot acollirà el llegat del poeta Vicent Andrés Estellés

La biblioteca personal, l'arxiu amb poemes inèdits, obres artístiques i altres documents que fins ara custodiava la família passaran a la Fundació, que obrirà un centre d'investigació

La Diputació de València ha donat 70.000 euros per a la compra del patrimoni estellesià

El president de la Diputació de València, Alfonso Rus, i l'alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, han signat aquest dijous un conveni que permetrà que el consistori siga el propietari del llegat del poeta Vicent Andrés Estellés, nascut al municipi. Burjassot acollirà la biblioteca personal d'Estellés, amb anotacions personals al marge, l'arxiu amb poemes inèdits, obres artístiques i altres documents que fins ara custodiava la família. Segons ha explicat l'alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, en un primer moment el llegat romandrà a la casa de cultura per a ser cedit posteriorment a la Fundació Vicent Andrés Estellés, que obrirà un centre d'investigació sobre el llegat del poeta.

Ciutat cultural

Jordi Sebastià ha manifestat que per a Burjassot la compra del llegat de Vicent Andrés Estellés suposa “una mena de desgreuge amb ell, que va ser una persona que en el seu moment va viure alguns conflictes socials i polítics en què va ser involucrat sense voler-ho i va ser víctima d'unes repercussions absurdes”. L'alcalde de Burjassot ha afegit que la ciutat li devia un homenatge i que “el poble valencià, en general, també li'l devia; estem començant a recuperar i reivindicar el gran poeta que fou”. L'alcalde ha remarcat el caràcter “popular” de la poesia d'Estellés i el seu tarannà “obsessivament valencià, sempre tenia present les comarques valencianes, els monuments i, per descomptat, Burjassot”. Segons la seua opinió, tindre el llegat d'Estellés en el seu municipi natal “és molt important” perquè situa la ciutat “entre les més importants per a la cultura del nostre país”.

Anotacions personals

El conveni signat entre la Diputació de València i el consistori permet una donació de 70.000 euros per a la compra del llegat a la família. Segons ha informat l'Ajuntament de Burjassot aquesta no és la primera col·laboració de la corporació, que ha col·laborat en actes de l'Any Estellés així com de la Ruta Estellés. El conveni actual permetrà que en un futur Burjassot aculla el centre d'investigació sobre el poeta amb una biblioteca per als estudiosos de l'obra d'Estellés.

L'alcalde de Burjassot ha destacat la gran quantitat d'anotacions que hi ha a la biblioteca personal del poeta i com aquestes algunes vegades es van convertir en poemes. En aquest sentit, ha dit que hi ha molt de marge per a la investigació sobre l'autor.

Un llibre mort

“Mon pare abans de morir em va demanar que la biblioteca arribara al poble, perquè deia que un llibre en un prestatge és un llibre mort”, ha reconegut Carmina Andrés, la filla del poeta.

Andrés ha valorat de manera molt positiva el fet que “el poble puga accedir a tot el que mon pare tenia a casa” i ha explicat que d'entre els nombrosos llibres que son pare tenia en la biblioteca personal no en sabria triar cap d'especial, ja que “ells se'ls estimava molt”. La filla del poeta ha afegit, però, que en el llegat hi ha un llibre dedicat per Rafael Alberti, obres clàssiques com Hamlet, la Ilíada o l'Odissea, amb les anotacions que Estellés feia quan llegia. Carmina Andrés també ha destacat la bona voluntat de la Diputació de València i la col·laboració de l'Ajuntament de Burjassot, de l'organització de l'Any Estellés i d'altres entitats per fer possible el reconeixement a la figura de son pare



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CIRC

Nou de cada deu espectacles de sala han exhaurit localitats al Trapezi

BARCELONA
TEATRE

El TNC produeix la darrera farsa dels VVAA: una festa amb Britney Spears “de tòtem”

BARCELONA
ART

El museu Morera de Lleida rep 13.500 visitants durant el mes de portes obertes

LLEIDA
Cultura

Mor l’actriu especialista en escenes aquàtiques Susan Backlinie

festival

Barcelona Poesia, amb tot de gestos quotidians

Barcelona
societat

Blanes acull la primera ‘Zombie Walk’ pel Festival Internacional de Cinema

blanes
SALT

Arriba la segona edició del Festival L'Inevitable

SALT
cultura

Comencen les obres d’ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell

TORTOSA
novetat editorial

Verdaguer, l’autor català més biografiat

Barcelona