cultura

L'ampliació de l'arxiu històric del Baix Ebre s'ajorna fins almenys l'any vinent per la crisi

Posen a licitació les obres del de Gandesa i les d'Amposta estan a punt d'acabar-se

L'arxiu històric comarcal del Baix Ebre, el primer i més important de les Terres de l'Ebre, està a un pas de la saturació. Actualment, només té disponibles uns cent metres lineals per encabir la documentació que periòdicament hi va arribant, i per això ja fa anys que es parla d'una possible ampliació. De fet, l'Ajuntament de Tortosa té reservada una parcel·la de 3.600 metres quadrats al polígon industrial del Baix Ebre, tocant al nucli urbà de Campredó, per construir-hi un magatzem on traslladar part de la documentació de l'arxiu i esponjar-lo. «Però encara no n'hem fet la cessió al Departament de Cultura», va admetre el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Joan Caballol. Això, sumat a la crisi, que ha obligat la Generalitat a replantejar-se alguns projectes d'enguany, entre els quals, aquesta ampliació. «Confiem que dins el 2010 es puga posar a licitació l'obra», va afegir Caballol. En aquest magatzem que reuniria totes les condicions de seguretat i de conservació de l'arxiu, s'hi destinarien els documents menys històrics i els que menys es consulten, segons va explicar el director de l'arxiu, Albert Curto, que va precisar que el nou dipòsit tindria d'entrada una capacitat de 14 quilòmetres lineals.

A licitació el de Gandesa

D'altra banda, l'Ajuntament de Gandesa acaba de posar a licitació les obres del nou arxiu comarcal de la Terra Alta per un pressupost d'1.624.910,63 euros. El nou edifici està previst que es construïsca al carrer Doctor Ferran de Gandesa i ha estat dissenyat per l'arquitecte Josep Maria Milà. El termini d'execució de les obres és de dotze mesos.

El d'Amposta, el tercer

Les obres de l'arxiu comarcal del Montsià, el tercer després del Baix Ebre, que fa dècades que funciona, i del de Móra d'Ebre, que es va inaugurar fa un parell d'anys, estan gairebé acabades. Així ho va certificar l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, que va precisar que només queden «petits detalls d'acabament». Ara bé, l'Ajuntament està pendent que el Departament de Cultura li aprove una modificació del contracte inicial de l'obra que l'ha encarit en 300.000 euros més dels previstos, ja que s'han hagut de fer alguns canvis arran dels informes de bombers, a més de la urbanització exterior. Ferré va assegurar que això no ha representat cap endarreriment de l'obra i que la previsió és que dins el 2009 és licite l'equipament interior de l'arxiu i que aquest es puga obrir a principis del 2010.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
lliurament

Albert Jané rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Barcelona
Jordi Galli
Escriptor

“El procés d’escriure és un viatge, també, una ruta diferent de la que vam recórrer”

Barcelona

Llibres que desconcerten els llibreters

Barcelona
art

La Generalitat compra a Todocolección tres taules del retaule ‘perdut’ del Palau Reial Menor

barcelona
guardó

La debutant Alba Gómez Gabriel guanya el premi BBVA Sant Joan

Barcelona
TEATRE

La Perla29 torna a la reconciliació i el conflicte de Mouawad a ‘Tots ocells’

BARCELONA
còmic

Barcelona serà la ciutat convidada del festival de còmic d’Angulema 2025

barcelona
música

Prop de 30.000 assistents al festival Cabró Rock

barcelona
cultura

Carlus Padrissa: “Mai cap ària ha estat tan eròtica, tan orgàsmica”

Girona