Amposta uneix en una exposició els nou millors escultors ebrencs del segle passat

La mostra inclourà unes 40 peces d'artistes consagrats com ara Agustí Querol, Julio Antonio i Innocenci Soriano-Montagut

«Mai l'obra d'aquests escultors s'havia exposat de forma conjunta, i això fa que aquesta exposició siga única», va manifestar ahir l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, durant la presentació de Llavor ebrenca. Es tracta d'una mostra, que segons va explicar la seua comissària, Núria Gil, té al darrere una intensa tasca de recerca que ha permès redescobrir autors ebrencs que estaven bastant oblidats. «Tothom coneix Agustí Querol, Julio Antonio i Innocenci Soriano-Montagut, però hi ha altres escultors més anònims tot i la qualitat de la seua obra, com ara Joaquim Anglès Cañé, que té obra al Museu d'Orsay, i Quintí Guzmán Roig, que va ser deixeble de Soriano-Montagut», diu Gil. Les obres que s'exposaran en aquesta mostra –entre 40 i 48 en funció de l'espai– són totes de col·leccions privades particulars i del Casino Recreatiu i Instructiu d'Amposta, i a l'hora d'escollir-les i catalogar-les s'ha fet «en funció de la seua qualitat i de la importància que representen en la carrera de cadascun dels artistes», diu Gil. «La col·laboració dels particulars ens ha permès estudiar-les», va afegir. A l'exposició també hi haurà, al marge d'escultures, fotos, articles de premsa i, en el cas de Soriano-Montagut, gravats, dibuix i alguna pintura per contextualitzar els artistes amb la seua època. De fet, la mostra també s'ha volgut emmarcar dins els actes de celebració del centenari de la concessió del títol de ciutat a Amposta i coincidirà amb la festa major de la capital del Montsià i la celebració dels 25 anys de l'entitat Foment d'Art i Cultura d'Amposta. A més, resulta que enguany es complixen cent anys de la mort d'Agustí Querol, noranta de la de Julio Antonio i trenta de la d'Innocenci Soriano-Montagut.

Els nou escultors que s'han escollit són: Joaquim Anglès Cañé (Tortosa, 1859-1925), Agustí Querol Subirats (Tortosa, 1860 - Madrid, 1909), Víctor Cerveto Riba (Tortosa, 1861 - Barcelona, 1936), Joan Baptista Folia (Sant Jordi del Maestrat, 1881 - Onda, 1945), Julio Antonio (Móra d'Ebre, 1889 - Madrid, 1919), Innocenci Soriano-Montagut (Amposta, 1893-1979), Santiago Costa Vaqué (Móra d'Ebre, 1895 - Tortosa, 1984), Josep Maria Brull Pagès (Ascó, 1907 - Ripollet, 1995) i Quintí Guzmán Roig (Sant Carles de la Ràpita, 1928 - l'Hospitalet de Llobregat, 1967).

La mostra només es podrà veure durant deu dies, però no es descarta que es puga ampliar i veure en altres indrets del territori i del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
lliurament

Albert Jané rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Barcelona
Jordi Galli
Escriptor

“El procés d’escriure és un viatge, també, una ruta diferent de la que vam recórrer”

Barcelona

Llibres que desconcerten els llibreters

Barcelona
art

La Generalitat compra a Todocolección tres taules del retaule ‘perdut’ del Palau Reial Menor

barcelona
guardó

La debutant Alba Gómez Gabriel guanya el premi BBVA Sant Joan

Barcelona
TEATRE

La Perla29 torna a la reconciliació i el conflicte de Mouawad a ‘Tots ocells’

BARCELONA
còmic

Barcelona serà la ciutat convidada del festival de còmic d’Angulema 2025

barcelona
música

Prop de 30.000 assistents al festival Cabró Rock

barcelona
cultura

Carlus Padrissa: “Mai cap ària ha estat tan eròtica, tan orgàsmica”

Girona