Opinió

festa. i. alguna. cosa. més

bienve moya

Úrsula i les onze mil verges

U
Una fira de bestiar equí interessant per anar a veure aquest mes de poca activitat festiva és la tria de mulats d'Espinavell, un caseriu de Molló, al Ripollès

Enrique Jardiel Poncela, novel·lista i dramaturg espanyol conreador del teatre de l'absurd, es plantejà el dubte que mai hagués pogut haver-hi onze mil verges. I del dubte en féu una hilarant novel·la, on el protagonista comença preguntant:

–Però, hi va haver mai onze mil verges?

I un suposat lector li contesta:

–Home... Per què no? Ha pogut haver-hi onze mil verges, com hi va haver dotze apòstols, deu manaments, set plagues i quatre evangelistes.

A la ciutat de Valls, el 21 d'octubre o el diumenge posterior, el dia de la santa i les seves onze mil companyes se celebra amb una  important i tradicional diada de castells que té lloc cada any a la plaça del Blat. La importància d'aquesta diada castellera residia –i resideix– en el fet que es mesuren les dues colles locals, la Vella i la Joves dels Xiquets de Valls, coincidint amb final de la temporada, moment en què, després de l'activitat de tot l'estiu, s'entén que estan en la seva millor forma. Avui, malgrat que altres colles que planten castells de la mateixa categoria que els vallencs han fet baixar la importància de la diada, encara queda en peu la rivalitat de les colles de la ciutat bressol dels castells.

A partir de sant Miquel de setembre i fins ben entrat el novembre és temps de fires ramaderes. En tot el vell món agrari mediterrani, pels volts d'aquesta diada era el moment de fer el canvi de les masoveries i altres contractes d'arrendament de terres. S'entenia que aquest era un bon moment de canvi perquè la terra, durant aquest temps, és en descans; el vell masover no cal que la treballi més, i el nou arrendatari la trobarà nova per treballar-la com a ell li sembli convenient.

Una fira de bestiar equí interessant per anar a veure aquest mes de poca activitat festiva és la tria de mulats d'Espinavell, un caseriu de Molló, al Ripollès. Es fa cada any el 13 d'octubre, dia de sant Eduard. Els orígens de la fira són dubtosos, però en l'actualitat representa una magnífica ocasió comarcal per a l'activitat turística, encara que en un principi la fira hagués estat una espontània trobada entre els ramaders de Molló i els compradors. L'activitat comença amb la baixada dels caps de bestiar des de les altes prades fins a les Planes d'Espinavell, on se celebra la fira. El bestiar ha passat tot l'estiu a les pastures i la tria suposa el final de la temporada que aquests hi passen. Al matí es porta a terme la compravenda dels animals i es concedeixen premis als més bells exemplars. A la tarda es procedeix a la separació o tria de les eugues i dels mulats (les seves cries). D'aquí el nom de tria de mulats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA