Cinema Critica

CRÍTICA

à.q

Terror als parcs aquàtics

L'any 2009, l'Oscar al millor documental va guanyar-lo una pel·lícula titulada The cove, dirigida pel fotògraf del National Geografic Louie Psihoyos, que explicava la història d'un lloc al Japó on es duien a terme matances il·legals de dofins. La pel·lícula denunciava també la captura de dofins per als parcs aquàtics i els riscos que ocasiona el seu captiveri. Blackfish, de Gabriela Cowperthwaite, podria ser vista com una prolongació d'aquell documental. El to general és el d'articular un reportatge-denúncia de caràcter ecologista, però aquest cop la proposta té la peculiaritat que el tema dels dofins en captiveri ha estat substituït per les orques i que el protagonisme està centrat en l'orca Tilikum, que ha matat tres persones al parc de Florida durant espectacles aquàtics. La pel·lícula vol articular una crítica ferotge a les formes com les grans empreses que són responsables de la gestió dels espectacles dels parcs aquàtics capturen i intenten domesticar orques de gran tonatge, sense ser capaces d'avaluar els riscos i intentant minimitzar la possible conducta de les bèsties violentes sotmeses a les exigències de la societat de l'espectacle. Per altra banda, Blackfish també vol denunciar la manca de mesures de seguretat i l'explotació que pateixen els entrenadors que treballen als espectacles dins de piscines amb orques de gran tonatge. La denúncia no amaga cap tipus de detall i mostra el drama humà de les persones que hi han perdut la vida. Entre els parcs que el documental posa en qüestió hi ha el Loro Parque de Tenerife, on un entrenador d'orques de 29 anys també va perdre la vida l'any 2009 davant el silenci dels responsables del recinte.

Blackfish
Direcció: Gabriela Cowperthwaite Gènere: documental País: EUA, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA
Cultura

Mor als 89 anys el periodista i escriptor francès Bernard Pivot

ART

Torrent Pagès “reneix” en una exposició a la Fundació Valvi

Girona
TEATRE

Joan Lluís Bozzo torna al teatre amb un documental sobre salut mental juvenil

BARCELONA
TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona
Joan Safont
Periodista i escriptor

“Els polítics tenen pànic de semblar massa intel·lectuals”

Barcelona