Territori

no. som. tan. lluny

Joan Tort

Entre la propietat i la responsabilitat

Ara resulta que el campanar de Sant Miquèu de Vielha és propietat de l'Ajuntament i que les costoses i complexes obres de restauració que s'hi han de fer les ha de pagar el consistori aranès. Només el campanar és municipal, la resta del temple és de l'Església, concretament del bisbat d'Urgell. I els responsables de la diòcesis en conèixer la factura de les obres de reparació que cal fer-hi, uns 100.000 euros, han recordat amb gran immediatesa a l'alcalde que no hi posaran ni un cèntim, que la torre no és seva.

El campanar de Sant Miquèu el va fer construir Ferran II, que li deien el Catòlic, al 1506 i el va donar al municipi quatre anys més tard. Formava part d'una fortificació medieval i feia funcions de campanar, però també de torre de defensa. Ara cal gastar-se molts diners perquè al setembre un llamp hi va descarregar la seva ràbia, fent malbé i cremant part de la coberta. A més d'afectar l'estructura, també va perjudicar la zona de les campanes i el rellotge. Tot anirà a càrrec de l'Ajuntament, segons confirma l'alcalde, Àlex Moga, però espera poder comptar amb subvencions de la Generalitat, la Diputació i el Conselh Generau d'Aran.

Aquest episodi recorda un de similar que tot sovint retorna a Lleida i amb la Seu Vella. El bisbat lleidatà reivindica des de fa anys la propietat del campanar, però malgrat la tossuderia diocesana, sobretot de determinats capellans i canonges, la torre més singular de Ponent no és seva i així ho té acreditat des de fa temps la Generalitat, titular de l'antiga catedral de Lleida. Aquests canonges entenen que la militarització de la Seu Vella va deixar a banda el campanar perquè pogués seguir fent la seva funció comunicativa amb la població i va quedar com a element separat de la caserna en què es va convertir la catedral. Ara, passats els segles, i amb una restauració prou cara entre mans, el bisbat i aquests eclesiàstics tampoc no hi han aportat ni un cèntim. I així, amb tants altres campanars i esglésies. Molta propietat i poca responsabilitat. Si no poden mantenir el seu patrimoni, que el cedeixin.

Destapant la Seu
La restauració del campanar de la Seu Vella ja es comença a veure. Poc a poc els operaris van retirant trams de bastides que durant mesos ha cobert la torre. Ja es poden veure algunes de les filigranes decoratives que mai fins ara no s'havien vist o la pedra neta i sanejada. A finals d'any estarà enllestir, mentre es busquen diners per restaurar les campanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA