cultura

patrimoni

Ayensa rastreja l'empremta catalana en terres gregues

L'exdirector de l'Institut Cervantes d'Atenes presenta avui a Girona una guia pels vestigis dels almogàvers

Una de les gestes que més han contribuït a exalçar la glòria guerrera nacional, la victòria de l'any 1311 que va permetre fundar un estat català als ducats d'Atenes i Neopàtria que duraria quasi cent anys, no ha deixat amb prou feines vestigis tangibles. Mentre va ser director de l'Institut Cervantes d'Atenes, al figuerenc Eusebi Ayensa el va arribar a descoratjar l'absència quasi total de proves materials d'aquell domini català. De fet, els nostres conqueridors no es van prendre la molèstia ni d'encunyar moneda pròpia. L'únic que se n'ha preservat amb prou entitat amb el temps són les torres i els castells, que ja havia estudiat Antoni Rubió i Lluch en una obra de 1908 que ha servit de referència a Ayensa per actualitzar i ampliar el catàleg en una nova guia, Els catalans a Grècia. Castells i torres a la terra dels déus (Editorial Base), que l'estudiós presenta avui (19 h) a la sala Miquel Diumé de l'ajuntament de Girona, juntament amb l'alcalde, Carles Puigdemont; el director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal, i l'historiador Jaume Sobrequés.

En el seu treball de recerca, Ayensa ha aconseguit incorporar sis castells més als que ja havia documentat el seu il·lustre antecessor; així, als de Livàdia, Siderócastro, Làmia, Hipati i Àmfissa, n'hi afegeix sis més disseminats entre l'Àtica, Beòcia, Eubea i la Fòcide, a més de 21 torres. L'objectiu és proporcionar al lector modern un estímul i una guia per visitar els principals reductes habitats pels antics catalans de Grècia, amb profusió de referències socials, culturals i militars per conèixer una etapa llegendària de la història del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic