cultura

Àlvar Monferrer guanya el 15é premi Bernat Capó de cultura popular

Amb l'obra “Bruixes, dimonis i misteris” sobre aspectes marginals de la vida i cultura popular valencianes fa amb la quinzena edició del guardó

El darrer divendres de novembre, dia 29, se celebrà a Dénia el lliurament del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular. Enguany compleix 15 edicions.

La dotació del premi són 6000 euros i una escultura de Ginestar, així com la publicació de l'obra per part d'Edicions del Bullent. S'han presentat 9 obres.

Durant l'acte hi ha hagut parlaments d'Antoni-Joan Bertomeu Vallés (President de la MACMA i alcalde de Moraira-Teulada), Joan Seguí, (Director del Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València), Núria Sendra (Editora d'Edicions del Bullent), Pepa Font (Regidora de Cultura de Dénia) i Bernat Capó. Han amenitzat la vetllada Merxe Pineda Poquet i Francesc Pineda Poquet amb instruments de corda.

Les entitats col·laboradores i organitzadores del premi i l'acte d'entrega són Edicions del Bullent, el Museu Valencià d'Etnologia, l'Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, que aporta el grup de música que amenitza la vetllada, la Jove Orquestra de la Marina Alta, així com l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que aporten un membre del jurat.

L'obra premiada

Bruixes, dimonis i misteris. Sobre aspectes marginals de la vida i cultura popular valenciana. Molts valencians saben, posem per cas, què és això de la Santa Companya gallega, o que els morts de les tribus índies van a parar al cel del gran Manitú. D'aquestes històries en tenim tantes com els gallecs, els pobles foscos de l'Europa del nord i del centre, o els indis americans.

Algunes estan recollides a Bruixes, dimonis i misteris ja siga per que l'autor les ha viscut en carn pròpia (fetilleres de les Useres) o d'altres informants, les ha recollit de fonts literàries o de documents de segles passats.

Conta, per exemple d'una cadira d'abat que encara es conserva a la biblioteca del castell de Todolella i que ha fet les més diverses malvestats degut a un pacte fallit amb dimonis.

L'autor

Redacció

Àlvar Monferrer Nascut a les Useres (l'Alcalatén) l'any 1940, ha cursat estudis en les universitats de València, Barcelona i Madrid i és Doctor en Filosofia i Lletres en la Universitat de Barcelona. Ha estat professor a la Universitat de Barcelona, al Centre de la UNED, de Castelló - Vila-real, i Centre d'Estudis Teològics Mater Dei, de Castelló de la Plana i també ha fet diversos cursos de Pedagogia Terapèutica, Educadors d'Audició i Llenguatge, i Deficients de la vista, tant en Barcelona com en Castelló de la Plana.

A banda de publicacions sobre serveis socials, educació i psicologia educativa, ha centrat el seu treball en el camp de l'Etnologia, sobretot, de la religiositat popular i temes derivats amb nombrosos llibres publicats i una quinzena d'articles en diverses revistes. D'entre els llibres publicats destaquem Las cofradías en Castellón y sus comarcas desde la Edad Media hasta finales del Antiguo Régimen. (2008: Castelló, Universitat Jaume I) Les festes dels Xiquets (2009, València, CVC), Els endimoniats de la Balma (1997, València, CVC), Els Pelegrins de les Useres (1991, València, CVC), o El Romancer valencià (Antologia). (2004, Picanya, Edicions del Bullent) amb el qual també va guanyar el Premi Bernat Capó l'any 2003.

També ha col·laborat en diversos periòdics i revistes, com ara en Levante de Castellón, Mediterráneo, Castellón Diario, Castellón al Día - El Mundo, Heraldo de Aragón, Las Provincias, la revista Magazine de La Vanguardia, Caramella, Mètode, etc.

També ha intervingut en emissores de radio y televisió:. Entre altres premis, té l'Exágono, l'Europa Universitas, l'Alambor, i el 5è Bernat Capó, de difusió de la Cultura Popular.

És membre de l'Institut Municipal d'Etnologia i Cultura Popular, del Consell Assessor de la Universitat CEU - Cardenal Herrera, de València i del Patronat de la Fundació Caixa Castelló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’edició integral de Kavafis, el poeta de l’amor sensual

Empúries
LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA
Cultura

Mor als 89 anys el periodista i escriptor francès Bernard Pivot

ART

Torrent Pagès “reneix” en una exposició a la Fundació Valvi

Girona
TEATRE

Joan Lluís Bozzo torna al teatre amb un documental sobre salut mental juvenil

BARCELONA
TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona