Reportatge

emergents

GUILLEM VIDAL

Llarga vida als soterranis

El segell Famèlic vertebra la fèrtil escena ‘underground' de l'Osona. Dos grups debutants, els lleidatans Ocellot i els mallorquins Da Souza, s'afegeixen ara a la causa

Ni bars clandestins del Raval barceloní ni ateneus de barri. Aquesta vegada, el rock underground a Catalunya ha sorgit de municipis com Manlleu, Gurb, Vic i Torelló, des d'on uns quants grups –Ohios, Mates Mates, Furguson, L'Hereu Escampa– i un segell –Famèlic, que en dos anys i mig ja s'ha guanyat un gran prestigi– han vehiculat una escena que ja ha donat de si un festival quasi llegendari, l'Hoteler, i un seguit de discos que criden l'atenció molt més enllà de la Plana.

Famèlic, al qual fins i tot el Primavera Sound li va dedicar una nit monogràfica a la sala Apolo, ha manifestat aquests últims mesos el seu bon estat de forma amb tres novetats –el segon disc de L'Hereu Escampa i els primers de Da Souza i Ocellot– i una molt peculiar sèrie de cassets a tres euros de grups emergents –Lloret Salvatge, Dofí Malalt, Germà Aire, Roger Guàrdia– als quals només se'ls pot escoltar fent girar la cinta: ni edicions, doncs, en CD o qualsevol altre ni bandcamps des d'on poder-ne fer un tast.

Llamp de Déu, el disc de L'Hereu Escampa, s'ha fet un lloc en algunes llistes d'àmbit estatal que recullen “el millor del 2013”. Criden les cançons més que no pas les canten i, fa dos anys, amb Consol condol, ja van firmar tot un himne per a tota la moguda de la Plana. Llamp de Déu ha reblat el clau d'un discurs urgent, visceral i a raig.

Amb el fitxatge, d'altra banda, d'Ocellot, lleidatans establerts a Barcelona, Famèlic ha incorporat en el seu roster ja no estrictament osonenc un nom en boca de tothom amb interès pel que es mou més enllà dels circuits habituals del rock. Fan psicodèlia pura i dura i, tot i que les seves referències més òbvies són anglosaxones (Animal Collective, Apples in Stereo), encaixen també en la tradició psicodèlica del país. Da Souza, finalment, són mallorquins i la seva punteria melòdica, destresa amb les guitarres i experiments amb enginy ens situen Flors i violència com a un dels grans debuts de l'any passat. Pocs discos, en resum, han destil·lat els darrers mesos tanta frescor com aquestes tres últimes entregues de Famèlic. Ideals, tots ells, per a orelles inquietes i atrevides.

MOLSA MOLSA
Ocellot
Discogràfica: Famèlic
LLAMP DE DÉU
L'Hereu Escampa
Discogràfica: Famèlic
FLORS I VIOLÈNCIA
Da Souza
Discogràfica: Famèlic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona