cultura

Més ‘Strenes', més dies, més pressupost

Strenes programa uns 50 concerts i activitats, del 27 de març al 13 d'abril

Mishima, Glaucs i Sanjosex hi estrenaran disc

Dilluns sortiran a la venda les entrades

“Vam ampliar les dates del festival per esponjar-lo una mica i que no es concentressin tants concerts en un sol dia, però al final també hem programat més concerts que l'any passat, per ser competitius i perquè Girona sigui l'epicentre musical de Catalunya a l'abril, amb el màxim d'estrenes.” Així explicava ahir Xavi Pascual (Promo Arts), el director de Strenes , com el festival ha passat dels 11 dies articulats al voltant de dos caps de setmana, el 2013, als 18 dies d'aquest any, amb tres caps de setmana especialment intensos en què hi pot arribar a haver cinc concerts per dia. En total s'han programat 50 actes en 12 espais diferents, amb més de 80 artistes participants: 25 concerts de pagament i 16 actuacions d'entrada lliure destinades a promocionar artistes emergents. També hi ha diverses activitats paral·leles com ara xerrades, debats i la presentació del primer videoclip del nou disc d'Els Amics de les Arts, que també actuaran com a “bola extra” fora de les dates del festival, el 30 de maig a l'Auditori, amb les entrades ja exhaurides.

Strenes ha crescut en dates i en activitats, i també ho ha fet el seu pressupost, dels 150.000 de la seva primera edició als 200.000 euros de la segona, amb un increment de l'aportació institucional –40.000 euros de l'Ajuntament de Girona, 20.000 de la Diputació de Girona, 20.000 de la Generalitat–, que es complementa en la part privada amb les aportacions d'Estrella Damm, patrocinador principal del festival, i el Club de Mecenatge que integren la Fundació Valvi, l'Espai Gironès, el Grup Boira i altres empreses. Ahir, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el vicepresident segon de la Diputació, Xavier Soy, van ratificar el suport de les seves institucions a Strenes, per la seva vocació de festival de país, amb un bon equilibri entre iniciativa pública i privada, i entre artistes consolidats i propostes incipients i arriscades.

2.000 entrades venudes

El festival també està avalat pels bons resultats: si l'any passat es van vendre prop de 7.000 entrades, en aquests moments ja se n'han venut unes 2.000 dels concerts ja anunciats fins ara com a avanç de programació: Gerard Quintana, Joan Dausà, Pau Riba i Pascal Comelade, Els Amics de les Arts i Musiquetes de Paper.

Strenes es manté com el més cinematogràfic dels festivals musicals, amb catifes vermelles i photocalls a l'entrada dels espectacles, entrevistes als músics en escena abans de començar el concert, i la divisió de la programació en seccions: Únics, Strenes, El que Vindrà i Descobertes. Dins la secció Strenes, cal destacar les estrenes absolutes dels nous discos de Joan Colomo, Glaucs, Mishima i Sanjosex, que el 13 d'abril oferirà el concert de clausura de Strenes al Teatre Municipal. Altres concerts destacats seran 20 anys de jotes i cançons de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; les Dues tasses de Pi de la Serra, que celebra 50 anys de carrera, i les presentacions a Girona de la gira de teatres de Blaumut i dels nous discos de Joan Masdéu i Sara Pi, i de l'espectacle conjunt de Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver. La participació gironina a Strenes inclou també Nou Dits, el nou grup de Cuco Lisicic (Sopa de Cabra), Toni Beiro, La Senyoreta Descalça, Germà Negre i Xebi SF, que presentarà en el festival el seu nou disc, Duermevela, i un documental sobre la seva gravació durant un viatge per la Península.

Strenes posarà a la venda les entrades dilluns al seu web i a les taquilles de l'Auditori i del Teatre Municipal, i excepcionalment els dies 8 i 9 de febrer a l'oficina de turisme de la Rambla. Aquest any Strenes ha creat dos abonaments: els usuaris que comprin dues entrades tindran un 15% de descompte i els que en comprin tres, gaudiran d'un 20%.

Cançons de revolta i altres ‘únics'

Strenes s'inaugurarà amb un nou espectacle de producció pròpia, Cançons de revolta, una de les aportacions que diferents festivals del país faran a la commemoració del tricentenari del 1714. “Strenes és un festival sense tendències polítiques, però no podem viure al marge del que està passant al nostre país”, va dir Xavi Pascual. L'espectacle reunirà quatre veus internacionals que cantaran les seves cançons de revolta i acabaran tots junts amb L'estaca. Ja s'ha confirmat la presència de Mouss i Hakim, cantants dels francesos i molt conscienciats Zebda, i la tunisiana Emel Mathlouthi, la veu de la primavera àrab.

També dins la secció Únics, Feliu Ventura celebrarà 20 anys de música; Els Pets tocaran amb la Jove Orquestra de l'Auditori de Girona; Macedònia ho farà amb la Cobla Lluïsos de Taradell i tres corals; Miquel del Roig gravarà un disc en directe amb convidats com ara Els Catarres, Strombers i Quico el Célio, i l'Orquestra Di-versiones farà el seu concert 300 amb tres dels seus referents: Jeanette, Santi Carulla (Mustang) i Leslie (Sírex).

La música! La música!

El festival Strenes està agafant un mal costum en les seves rodes de premsa de presentació: l'any passat va convidar Pulpopop a oferir una petita actuació després de l'explicació del programa feta pel director del festival i dels parlaments dels polítics. Aquest any el convidat musical va ser Xebi Salvatella, líder de Sàvats, que estrenarà en el festival el seu primer treball en solitari com a Xebi SF. El problema és que tant l'any passat com aquest, quan els músics van començar a actuar, els polítics i els representants de les 18 entitats gironines que donen suport al festival van marxar de la sala per fer-se una foto de família, i ahir Salvatella va interpretar un parell de cançons davant de només set o vuit persones. Quan ell va acabar, alguns hi van tornar per fer un cafè.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

literatura

El nou segell Tres Portals editarà llibres d’interès espiritual i literari

barcelona
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona

Torna el boomerang, l’espai musical inclusiu a la Mirona

salt
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes