cultura

Patrimoni més visible

L'agència que gestiona els monuments i museus patrimonials de Catalunya ha començat a caminar amb la intenció d'augmentar la difusió d'aquests espais

Els baixos del Palau Moja reobriran a finals d'any amb un espai dedicat
al patrimoni

Donar més projecció i visibilitat a la riquesa del patrimoni català és l'objectiu principal de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, creada pel Departament de Cultura de la Generalitat i que es va posar en marxa l'1 de gener. Amb 15 milions d'euros
de pressupost pel 2014, aquest organisme públic vol posar ordre en la gran xarxa de monuments i de museus patrimonials del país i coordinar-la.

El conseller Ferran Mascarell admet que fins ara s'ha fet una molt bona tasca de conservació del patrimoni, “però tot això ha de ser més visible”. Per això, una gran part de la tasca de la nova agència pretén construir un relat coordinat, integral i ordenat del patrimoni, així com fer molt més accessible i atractiva la visita a aquests espais. Poca broma. Parlem de 114 museus, prop de 38.000 monuments i més de 13.000 jaciments arqueològics.

Mascarell; el director general de Patrimoni, Joan Pluma, i el gerent de l'Agència, Xavier Arola, van presentar ahir les primeres accions que engegarà l'agència. Pel que fa a la visibilitat i la coordinació, està previst que a finals d'any s'inauguri l'Espai Patrimoni, un centre d'informació cultural i turístic als baixos del Palau Moja (la mateixa seu de la direcció general de Patrimoni), on hi havia hagut la llibreria de la Generalitat.

Aprofitant que per aquesta zona de Barcelona hi passen 16 milions de turistes cada any, aquest serà un aparador multifuncional, on el públic podrà trobar informació per organitzar les seves visites i també adquirir entrades.

A part de gestionar de manera coordinada els monuments i posar en relació el patrimoni, l'urbanisme, el turisme i els municipis, l'agència posarà especial èmfasi en la millora de la qualitat de les visites, cosa que es posarà de manifest en el projecte 12 x 12, que pretén augmentar en els pròxims cinc anys fins a un 30% el nombre de visitants de dotze monuments, com ara el castell de Miravet, el jaciment ibèric d'Ullastret, el conjunt monumental de Tàrraco, la Seu Vella de Lleida, la Universitat de Cervera i la cartoixa d'Escaladei. En aquest projecte es pretén actuar tant en aspectes de màrqueting i difusió com en la dinamització turística de les zones, a més d'un augment de les activitats culturals associades als espais i de l'oferta educativa.

Futur museu

Pel que fa als museus, a l'ens hi estan adscrits el Museu d'Història de Catalunya, el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el Museu d'Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i el Museu d'Art de Girona. Seran els tres primers els que, segons el Pla de Museus, constituiran el futur Museu Nacional d'Història de Catalunya, una de les accions que ha d'impulsar precisament l'agència. Està previst crear grups de treball per oferir una programació conjunta d'exposicions i activitats.

Algunes accions previstes pel 2014

Desplegament del mapa del patrimoni cultural

Establir quins són els principals agents i empreses vinculats directament amb la gestió del patrimoni a Catalunya.

Projecte ‘12x12'

Dotze espais –castell de Miravet, Empúries, Tàrraco, Sant Pere de Rodes, castell de Miravet, castell de Cardona, Poblet, monestir de Santes Creus, monestir de Vallbona, Seu Vella de Lleida, cartoixa d'Escaladei i Universitat de Cervera– milloraran les seves visites.

Ruta 1714

Amb motiu del Tricentenari, s'ha establert un itinerari lligat als fets del 1714. Ja s'ofereixen cinc productes turístics vinculats a aquesta ruta al web www.ruta1714.cat.

Ampliació del circuit de visita del jaciment d'Ullastret

S'ha adquirit un terreny annex per ampliar la visita.

Obertura del pati històric del Mnactec de Terrassa

El pati inclourà una
cafeteria.

Programa de restauració del patrimoni

Es duran a terme accions concretes a Empúries, el monestir de Santes Creus, a la portalada del monestir de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i continuaran les intervencions de conservació i restauració del programa Romànic Obert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA