cultura

Es preserva un dinosaure de Morella en 3D

L'escanejat de les extremitats del dinosaure sauròpode faciliten, a més de permetre la conservació preventiva del material, el seu estudi

La signatura d'un conveni de col·laboració entre l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica de la Universitat Politècnica de València i el Grup Guix de Vila-real, associació dedicada a l'estudi i divulgació de la Geologia i Paleontologia, ha permès la realització d'un innovador Treball Final de Grau pel qual s'han escanejat en 3D les extremitats posteriors del dinosaure de menor tamany del jaciment morellà de Sant Antoni de la Vespa.

El treball ha estat realitzat per Daniel Rius Gumbau, sota la supervisió del paleontòleg i director de la primera excavació Andrés Santos-Cubedo, i ha estat tutoritzat pel Dr José Luís Lerma Garcia, del Departament de Fotogrametria la Universitat Politècnica de València.

L'estudi ha permès, entre altres aspectes, obtenir un model digital d'alta resolució de les dues extremitats completes del sauròpode trobat a Morella.

D'una banda, es tenen així les dades del fòssil, que poden servir per al seu estudi mitjançant l'ús d'ordinadors. D'altra es té un material que pot utilitzar-se per divulgar la riquesa paleontològica dels Ports. I finalment es poden fer còpies a escala dels esmentats fòssils. El escanejat s'ha realitzat amb el làser escàner Far Focus 3D de Topcon Espanya.

Des de l'Ajuntament de Morella consideren com a molt positives aquestes iniciatives, que amb total desinterès i reconeixement del riquíssim patrimoni paleontològic de la comarca, han dut a terme els estudiosos de la matèria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia