Llibres

poesia

esteve plantada

El pur plaer de recordar el perfum

A través d'una llengua que gaudeix fent arrel, Josep Piera (Beniopa, 1947) construeix a El temps trobat una agradable evocació de tots els jos continguts en la multiplicitat de les experiències que viuen –o reviuen– a través del cant, del fet de voler trobar. Aquí, amb el contrast entre joventut i vellesa, amb la vigència de l'atzar i del record, és on tornem a sentir els estius del passat, els cossos que es rebolcaren, les passions antigues que contenen la veritat del temps que passa i que sempre arriba “al punt final”. El temps trobat és això, fer viu el record de les coses en el seu perfum –tal com també roman en la poesia–, malgrat que les coses, imperceptiblement, es marceixin.

Ens avisa, també, d'una veritat indefugible: recordar el perfum és pur plaer, perquè aquest “no es mustia com la flor”. I el plaer és música, joc, vers, fer camí i anar endavant (“No és possible / demanar a la vida que s'ature un instant”). Per això no és gratuït que el llibre comenci amb una Poètica on la poesia és “paraula / feta una música que emociona”, cosa que ens permet gaudir d'un Piera fresc, amb poemes de vestit lleuger, si cal, i amb una rítmica diàfana que fa molt propers lector i idea.

Dividit en cinc parts, El temps trobat presenta una veu que “mira la gràcia que s'escapa, / el bell treball cruel del pas del temps”, un autor que estableix una primera aproximació al desig a través de la connexió amb els temples, els enderrocs o els pinyols de les Estàtues sense cap, de Manel Forcano, o a través de repeticions, enumeracions i d'un aguditzat sentit musical que reforcen les cites de conegudes cançons populars (Sapore di mare, Volare, Gene Kelly, Gilda, Françoise Hardy, Serrat o Raimon), sense deixar de notar una versificació que cau “com la pluja” i que acaba xopant-nos, encara que sembli imperceptible.

La lírica de l'instant

Tot això provoca que la construcció d'aquest llibre impliqui prendre consciència del passat a través d'una lírica de l'instant. Que la vida i el poema –que el temps i la troballa– són la més poderosa invitació al gaudi. Perquè la poesia és aquesta senzilla manera de fer venir escalf, com “El poeta, amb les velles paraules / fa com jo amb les pinyes seques: / les recull dels erms oblidats / i, en venir la nit freda, fetes flames / li escalfen les mans i l'ànima alhora”. Sense oblidar que no cal plany ni enyorança.

El temps trobat
Josep Piera
Premi Alfons el Magnànim 2013 Editorial: Bromera Alzira, 2013 Pàgines: 96 Preu: 14,95 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’edició integral de Kavafis, el poeta de l’amor sensual

Empúries
LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA
Cultura

Mor als 89 anys el periodista i escriptor francès Bernard Pivot

ART

Torrent Pagès “reneix” en una exposició a la Fundació Valvi

Girona
TEATRE

Joan Lluís Bozzo torna al teatre amb un documental sobre salut mental juvenil

BARCELONA
TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona