cultura

La Diputació d'Alacant iniciarà la restauració i musealització de la Cava d'Agres després de l'estiu

Les obres tenen prevista una durada de set mesos

La presidenta de la Diputació d'Alacant, Luisa Pastor, s'ha reunit recentment amb els alcaldes de les comarques de l'Alcoià i el Comtat per presentar-los el nou pla d'inversions impulsat per la institució, així com el projecte de restauració i posada en valor de la Cava Gran d'Agres en la que s'invertiran 500.000 euros. Les obres s'iniciaran després de l'estiu i tindran una durada aproximada de set mesos.

El Pla es divideix en dues parts. D'una banda, cinc convocatòries per a ajuntaments amb una inversió de 25,3 milions d'euros i, per un altre, quatre accions directes, entre les quals s'inclou la restauració de la Cava d'Agres, amb un pressupost total de 5,7 milions d'euros.

Respecte al projecte de la Cava, els treballs arrencaran a partir de setembre. L'any 2011, i després de l'adquisició de l'immoble per part de la institució provincial a la fi de 2008, es va realitzar, després del tancament i protecció de la cava, una intervenció arqueològica que va contemplar la neteja de l'interior del got, replet d'enderrocs, la qual cosa va permetre recuperar materials de la construcció de la gelera, constatar com era el sòl original i documentar el sistema de drenatge del mateix, mitjançant el qual es recollia l'aigua del desglaç i es canalitzava a l'exterior del got.

La Cava Gran, construïda entre els segles XVII i XVIII, s'utilitzava per a la recollida de neu per a diferents usos. Situada al sud-oest del refugi Reig del Moral i a uns 1.120 metres d'altitud sobre el nivell del mar, va estar en plena explotació comercial fins a l'any 1906. El pou té una profunditat d'uns 12 metres, 15 metres fins a la coronació dels arcs, i una capacitat de 1.500 metres cúbics. De la coberta es conserven sis arcades de carreus sobre les quals es recolzava una estructura de fusta i teules. L'apilament de neu es realitzava a través de sis portes que s'obrin en els paràmetres de l'hexàgon. Per la seua tipologia constructiva, el seu estat de conservació i emplaçament, la Cava Gran o Arquejada s'ha convertit en un destacat emblema de la Serra Mariola.

La posada en valor d'aquest important patrimoni permetrà convertir-ho en un equipament cultural de primer ordre que albergarà en el seu interior la informació sobre la seva construcció, la seva història, la seva tipologia arquitectònica i el sistema industrial i econòmic al que pertany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia