El Comebe ofereix a partir de dissabte rutes guiades gratuïtes pels espais de la Batalla de l'Ebre

Inclouen visites als centres d'interpretació de Corbera, el Pinell de Brai, Vilalba i Batea

Les rutes tenen una durada aproximada de quatre hores i sortiran l'últim dissabte de cada mes –des d'aquest dissabte fins al 28 de novembre–, des del municipi de Corbera de l'Ebre, a les deu del matí. El nombre de places és limitat a 40 persones per cada grup.

Els itineraris recorren zones significatives del conflicte bèl·lic, per tal que els visitants «puguin conèixer de més a prop com van ser els darrers dies de la batalla més sagnant de la Guerra Civil», segons apunta el Comebe, que hi afegeix que l'objectiu dels nous itineraris és «atraure nous visitants a la zona coincidint amb el setantè aniversari del final de la Guerra Civil».

Les rutes estan dissenyades sota un eix temàtic determinat. La d'aquest dissabte s'organitza amb el lema Sobreviure a l'horror, i començarà amb una visita al Poble Vell de Corbera d'Ebre: un passeig entre les runes de les cases i carrers, conservats tal com van quedar després dels bombardejos del 1938. L'itinerari continuarà amb una visita al Memorial de les Camposines, a la Fatarella, un lloc de repòs i d'homenatge dels combatents de la batalla. Tot seguit es visitarà l'espai històric de les Devees de la Fatarella, format per un petit refugi que era utilitzat com a zona de descans per les forces que defensaven la retirada republicana de l'Ebre, i per una petita línia de trinxera que protegia l'antiga carretera d'accés a la població. La ruta acabarà amb una visita al Centre d'Interpretació Soldats a les Trinxeres, a Vilalba dels Arcs, un espai on s'expliquen les situacions i emocions que van viure els soldats al camp de batalla.

Per al dissabte 26 de setembre es proposa la ruta El camí de la derrota, amb una visita al Poble Vell de Corbera d'Ebre i a l'espai històric de la serra de Pàndols (cota 705), al Pinell de Brai, on hi ha una excel·lent panoràmica sobre la zona de combats i permet comprendre el paper fonamental del terreny en el desenllaç de la batalla, i on també es pot veure el Cub de la Pau, un monument d'homenatge als supervivents de la Lleva del Biberó. La ruta continuarà pel Centre d'Interpretació les Veus del Front, al Pinell de Brai, on s'expliquen el paper dels missatges i la propaganda al llarg de la batalla i les línies de comunicació entre ambdós fronts; i, finalment, es proposa una visita al refugi de la plaça de la Font Gran de Benissanet (construït durant la batalla per les noies de Benissanet i els soldats que residien al municipi).

La ruta del 31 d'octubre es dedicarà a Les rereguardes i, després de la visita al Poble Vell de Corbera d'Ebre, inclourà visites a l'espai històric dels Barrancs a Vilalba dels Arcs, al lloc de comandament de l'exèrcit franquista del coll del Moro a Gandesa (des d'on Franco va dirigir algunes de les contraofensives més importants de la batalla) i al Centre d'Interpretació Hospitals de Sang a Batea.

Finalment, el 28 de novembre el Comebe proposa l'itinerari 115 dies de combats, amb una visita al Poble Vell de Corbera, al centre d'interpretació 115 Dies de Corbera d'Ebre, al Memorial de les Camposines a la Fatarella i a l'espai històric de les Devees a la Fatarella.

Per assistir-hi cal confirmar l'assistència per telèfon (977 421 528) o per correu electrònic (info@batallaebre.org).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona