Opinió

aquesta setmana

David castillo. coordinador

C. Mercader

C
Carles Mercader exposa a Rubí els seus retrats en què el retratat manté una relació creativa amb el fotògraf

Avui s'inaugura en un nou espai cultural de Rubí, a l'antic celler de la ciutat, una exposició de retrats de Carles Mercader, un fotògraf que ha desenvolupat una interessant obra a la recerca d'espais de la vida quotidiana i també de gent que viu al marge, des d'artistes fins a resistents. Massa fosca és una aproximació ben personal, on la foto capta la mirada del creador per les dues bandes: la relació entre emissor i receptor resulta imprescindible. Per aquest motiu, Mercader ha buscat interlocutors com Vicenç Altaió (a la foto) o el treball que ha realitzat amb els poetes Ricard Mirabete i David Caño dins el llibre De Penitents a Desemparats (com dos carrers de Barna), que acaba de publicar Tanit, com una recreació gairebé situacionista de deriva per carrers amb màgia de la ciutat. L'Antic Celler ha començat amb empenta. L'exposició de Mercader substitueix una de dedicada a Joan Brossa i el 13 de juny han convidat a recitar Feliu Formosa.

Mercader m'explica que la fotografia l'ajuda a crear una realitat més propera, on pot mirar els altres dins una certa intimitat i, alhora, atrevir-se a mirar dins seu, “el que més por em fa”. Massa fosca neix d'una recerca feta els darrers tres anys, on els viatges a Tòquio i Pequín han estat cabdals: “La soledat i la necessitat d'apropar-me als altres han canviat la manera de viure la fotografia i el seu procés creatiu a l'hora d'enfrontar-me al retrat, que és el gènere on em sento més segur.” Ha escrit un epígraf que encapçala la mostra, on ho sintetitza: “Viure com a mera excusa per a fotografiar. Fotografiar només per a sentir nostàlgia del que hem viscut. Recórrer la distància més curta i no arribar mai enlloc. Cremar totes les preguntes...”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figa Flawas, The Tyets, Lia Kali, Stay Homas i Chenoa, entre els primers noms de la festa major

TERRASSA
cinema

Retrospectiva d’Agustí de Villaronga a la Filmoteca

Barcelona
música

500 professionals passaran per la 20a FiM Vila-seca

Barcelona
ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana