Territori

EXPOSICIONS

CARINA FILELLA

Els millors escultors de l'Ebre

Entre els segles XIX i XX va germinar a les Terres de l'Ebre una nissaga d'escultors i artistes que es van fer un nom important al país i en l'àmbit internacional, i l'obra dels quals es conserva i s'exposa avui dia en alguns dels principals museus europeus. Julio Antonio, Santiago Costa, Inocenci Soriano-Montagut i Agustí Querol (la sala dedicada a l'escultura del segle XIX del Museo del Prado, a Madrid, està presidida per una obra seva) en són alguns. La seva obra, juntament amb la d'altres deu artistes del territori, es pot veure ara junta en una exposició al Palau Oliver de Boteller de Tortosa. El muntatge Llavor ebrenca al palau aplega una quarantena de peces (escultures, dibuixos, pintures, gravats) de Joaquim Anglès Cañé, Ramon Subirat Codorniu, Carles Mani Roig, Josep Maria Brull, Antonio Cerveto, José Cerveto Riba, Victor Cerveto Riba, Joan Baptista Folia Prades, Josep Alcoverro Amorós i Quintí Guzmán, a més dels quatre ja citats.

“Van ser artistes molt importants al seu moment i van tenir una projecció internacional, cosa que en aquella època, era bastant més difícil que ara”, apunta la comissària de l'exposició, Núria Gil, doctora en història de l'art. És la mateixa comissària la que en els darrers anys ha dut a terme una important tasca de recerca sobre aquests artistes i el seu treball, que va començar ja l'any 2009, quan Gil va actuar també de comissària en una exposició a Amposta que va reunir per primera vegada algunes d'aquestes peces.

Temàtiques comunes

L'exposició actual s'estructura al voltant de tres eixos temàtics, que tots els creadors han treballat en un moment o altre de la seva vida artística: la dona, el món del treball i els personatges de referència de l'època. Les peces es mostren seguint un ordre cronològic i van des de l'academicisme a la renovació, del neoclassicisme al realisme i des de la serenitat i ordre del noucentisme al classicisme més mediterrani, apunten els organitzadors. Les obres formen part d'una col·lecció privada i de diferents col·leccions públiques (Museu d'Art Modern de Tarragona, Museu de Tortosa, Ajuntament de Móra d'Ebre i Ajuntament d'Amposta, entre altres). “Aquesta exposició ha estat possible per la implicació de moltes institucions”, remarcava el director dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, Ferran Bladé, que també va destacar que és una mostra plenament territorial, perquè reuneix artistes de pràcticament totes les comarques del sud de Catalunya. Bladé va posar de manifest que a les Terres de l'Ebre existeix un important patrimoni artístic que sovint costa veure exposat.

L'exposició estarà oberta fins al 27 de juliol a la sala d'exposicions del Palau Oliver de Boteller. Com que els darrers dies d'obertura coincidirà amb la celebració de la Festa del Renaixement de Tortosa –del 24 al 27 de juliol–, durant aquests dies s'ampliaran els horaris de visita. La mostra, que està organitzada pels serveis territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, pretén ser “un reconeixement a la trajectòria d'aquests artistes”. En l'organització també hi han col·laborat el Museu d'Art Modern de Tarragona, el Museu de Tortosa, el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre, els ajuntaments de Tortosa, Amposta i Móra d'Ebre, la Diputació i l'Escola d'Art i Disseny de Tortosa.

LLAVOR EBRENCA
Artistes: Julio Antonio, Santiago Costa, Soriano-Montagut, Agustí Querol i deu artistes ebrencs més Lloc: Palau Oliver de Boteller de Tortosa Dies: Fins al 27 de juliol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA