Opinió

CANET ROCK, EL RETORN

GUILLEM VIDAL

Que torni a sortir el sol!

Amb gran èxit en la venda d'entrades, el Canet Rock ho té tot a punt per al seu retorn. “En aquest país, quan la gent s'ajunta, passen coses”, diu la seva directora

Ningú les tenia totes. Algú, fins i tot, ensumava una trompada històrica. Però el Canet Rock del 2014 –amb un sold out de 25.000 persones pràcticament garantit– serà demà un aclaparador èxit de públic. “Era un misteri. Quan comences un projecte com aquest ho fas amb tota la il·lusió del món, però naturalment no saps si triomfarà o no”, manifesta Gemma Recoder, que ha agafat el timó del festival (amb els consells de qui n'és el seu pare espiritual, el trinco Josep Maria Mainat) després de comandar dos esdeveniments de gran magnituds com van ser els espectacles Les Nostres Cançons contra la Sida (el juny del 2012 al Palau Sant Jordi) i el Concert per la Llibertat (el juny de l'any passat al camp del Barça). “La previsió inicial era de 20.000 persones, però quan vam veure que pintava bé, vam demanar els permisos per ampliar-ho a 25.000. Hem fet una campanya important de difusió, tenim un cartell artístic potent i, a més, hi ha aquest factor romàntic que no podem ignorar”.

El factor romàntic, principal reclam per als assistents a les històriques edicions dels anys setanta que, demà, tornaran a Canet de Mar (amb zona lounge a la seva disposició, atès –constata Recoder– que “a molts ja els fa mal quan posen el trasero a terra”), va acabar de reblar-se amb l'anunci, fa tot just unes setmanes, que el Canet Rock 2014 se celebraria al mateix espai que a les seves edicions predecessores: el Pla d'en Sala. “És un indret mític, i hem hagut de lluitar molt per aconseguir-lo”, assegura Recoder, que subratlla l'esforç que ha calgut fer per obrir vies d'emergència i construir un pont que travessés la riera, a més d'haver de convèncer la família propietària dels terrenys, situats en el terme municipal d'Arenys però amb accés des de Canet. “A en Mainat [canetenc il·lustre], però, li feia molta il·lusió que es fes aquí. Vam venir-hi un dia i m'assegurava que notava les vibracions de tota la gent que havia passat per les Sis Hores. Al principi semblava que no podria ser, però dins nostre, sempre hi va haver la voluntat de tornar al Pla d'en Sala.”

Retorn al Pla d'en Sala

Quasi doblant per un dia el nombre d'habitants d'aquesta vila maresmenca de tradició tèxtil, marinera i de cultiu de maduixes (14.000), el Canet Rock 2014 es realitzarà amb la complicitat imprescindible de l'Ajuntament, el primer a conèixer les intencions de Mainat, Recoder i companyia de ressuscitar el festival. “Som conscients que això és una invasió en tota regla, però volem, almenys, que aquesta invasió sigui positiva”, manifesta Recoder, conscient que els aires de llibertat que es tornen a imposar al país poden haver estat una de les claus de l'èxit del Canet Rock 2014. “Des de l'organització mai no hem donat cap consigna política”, deixa tanmateix ben clar. “Les Sis Hores de Cançó i el Canet Rock van ser un lloc de reivindicació i anhels de llibertat i contracultura. Salvant les distàncies, que són enormes, ara vivim un moment de certa similitud, amb la gent reclamant canvis i alguna cosa més. El que és clar és que, en aquest país, quan la gent s'ajunta, passen coses. Ho podem veure constantment.”

Pessigolleig a l'estómac

Superant les famoses “dotze hores de música i follia” que van regir en les edicions originals, el Canet Rock 2014 es nodreix de disset d'actuacions entre dos quarts de sis de la tarda de dissabte i les set del matí de l'endemà. Manu Guix, acompanyat de cantants com Ramon Mirabet i Elena Gadel, les obrirà amb un homenatge a les cançons més representatives de les Sis Hores. Pinker Tones les tancaran. Entremig, un esforç dels organitzadors per encabir-hi propostes dels principals moviments d'aquests quaranta anys de música en català (Pep Sala cantarà cançons de Sau i Gerard Quintana de Sopa de Cabra, en la franja de la nit dedicada al rock català) i la presència de dos noms històrics dels Canets originals: Sisa i l'Elèctrica Dharma, que ahir a Twitter admetia tenir “un pessigolleig pujant l'estómac”. El sol, a punt per tornar a sortir.

CANET ROCK
5 de juliol
www.canetrock.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FESTIVAL DE CANES

Paul Schrader i Richard Gere es retroben

CANES
Crítica

Concert kairològic

Festival de cinema

La crueltat de Yorgos Lanthimos torna a Canes

Canes
Quim Gibert
Ensenyant i autor del llibre “Allà d’allà”

“La llengua persistirà si estem disposats a mobilitzar-nos”

Banyoles
cultura

Vilassar de Dalt: aparador de la fotografia analògica fins al 18 de juny

Vilassar de Dalt
Cultura

Mor Gudrun Ure, actriu escocesa protagonista de la sèrie infantil ‘Super Gran’

Cultura

Mor la presentadora i actriu mexicana Verónica Toussaint

Cultura

Mor Tony McFarr, el doble d’acció de Chris Pratt i Jon Hamm

música

Pol Bordas estrena ‘Cor petit’ amb la ‘col·labo’ de Figa Flawas

girona