cultura

L'escultor Silvestre d'Edeta fa el seu traspàs als 104 anys

L'Ajuntament de Llíria declara tres dies de dol oficial per la defunció de l'escultor

L'alcalde trasllada en nom de la ciutat el seu més sentit condol als familiars del fill predilecte de Llíria

L'Ajuntament de Llíria ha declarat tres dies de dol oficial per la defunció de l'escultor edetà Manuel Silvestre Montesinos, conegut en el món d eles arts plàstiques com a Silvestre d'Edeta.

L'artista, que estava a punt de complir 105 anys, era fill predilecte de la ciutat, on té un carrer amb el seu nom i un museu amb una selecció de la seua obra.

L'alcalde de Llíria, Manuel Izquierdo, ha traslladat, en nom de la ciutat, als familiars i amics de Silvestre d'Edeta el seu més sentit condol.

Izquierdo, ha declarat que “el món de les Belles Arts perd un gran referent i per això Llíria ha d'estar agraïda a Silvestre d'Edeta per la difusió que ha fet de la ciutat amb el seu magnífic treball i la generositat que ha tingut al donar part de la seua obra al municipi”.

Silvestre d'Edeta, és reconegut per la seua extensa i fructífera trajectòria artística, capaç de collir nombrosos premis i reconeixements, ha deixat treballs escultòrics per a la posteritat en carrers, places i edificis de tot l'Estat i hi ha desenvolupar una gran labor didàctica.

Un pessic de biografia

Redacció

Manuel Silvestre Montesinos, més conegut com a Silvestre d'Edeta, va nàixer a Llíria l'any 1909. Quan tenia 14 anys, va entrar al taller de marbres artístics de son tio Carbonell, al carrer Balmes de València i s'inicià en classes de dibuix a l'Escola del Gremi de Mestres Fusters.

L'any 1930 ingressà a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles i un any més tard va estar destinat a Palma de Mallorca, on va seguir estudis a l'escola d'Art d'aquesta ciutat.

En tornar a València, continua a l'Escola de Belles Arts, on obté el Premi Roig durant els cursos 1933-34 i 1934-35.

L'any 1936 acaba els estudis d'escultura i obté el títol de Professor de Dibuix. Però no va ser fins 1940 que comença les activitats artístiques.

Durant els anys 1945, 48 i 51 obté premis de disseny del cartell de la Fira de Mostres de València i participa en una de les seues primeres mostres col·lectives en l'Associació de la Premsa Valenciana.

En arribar l'any 1956 s'incorpora com a professor de l'escola de Belles Arts Sant Carles i a partir d'aleshores li plouen reconeixements, premis i guardons.

L'any 1961 és nomenat catedràtic de Talla Escultòrica de l'Escola Superior de Belles Arts Sant Carles de València i obté el 1962, el Premi Senyera d'escultura de l'Ajuntament de València.

Diversos premis d'escultura, fan que deixe obra per punts ben diversos de la geografia peninsular, fins que l'any 1973 obté el primer premi d'escultura de la Fundació Güell de Palma de Mallorca.

L'any 1977 realitza les escultures de la font “Homenatge al riu Túria” existent a la plaça de la Mare de Deú de València i l'any 1980 munta una exposició antològica a l'Ajuntament de la vila.

Des de l'any 1982 que és fill predilecte de Llíria i ingressa com a acadèmic de número en la Real Acadèmia de Belles Arts.

Des d'aleshores ençà que la seua obra ha rebut el reconeixement dels experts i dels neòfits i al seu voltant sorgeixen publicacions monogràfics i estudis, fins que l'any 2008 s'inaugura el Museu Silvestre d'Edeta al seu poble natal i l'any següent l'Ajuntament de Llírira declara 2009 com a “Any Silvestre d'Edeta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca