cultura

Turisme

Rutes pels espais de la batalla de l'Ebre

Un viatge diferent a l'Ebre

Un periodista i una antropòloga creen una empresa que ofereix visites turístiques guiades al paisatge de la batalla de l'Ebre

L'oferta es complementa amb la col·laboració de cellers de la Terra Alta i el Priorat

Donar valor al paisatge de la batalla de l'Ebre, la més dura, sagnant i decisiva de la Guerra Civil. Aquest és l'objectiu de Terra Enllà, una empresa que ofereix rutes guiades pels espais de la batalla de l'Ebre però amb un enfocament diferent segons els promotors de la iniciativa, el periodista Andreu Caralt i l'antropòloga Maite Hernández. Evidentment expliquen l'operació militar, però també altres aspectes importants, com ara el rol de la dona, el dolor de les víctimes, la internacionalització del conflicte i l'actual procés de recuperació de la memòria històrica a Catalunya. “Fem un discurs precís i objectiu que va adreçat a un perfil de turista familiar amb inquietud cultural i utilitzem recursos didàctics”, ha explicat Caralt, que també és autor del mitjà digital Diari de Guerra. De tota manera, Terra Enllà s'adapta a les característiques del grup i aprofundeix més o menys en la temàtica en funció dels assistents a la ruta
guiada.

També fa servir les eines d'avui amb un ús intensiu de les xarxes socials i dels continguts audiovisuals per oferir una vivència més enriquidora. “Fem servir recursos digitals per fer més atractiva la visita i contextualitzar-la millor, per exemple, en la ruta que fem a Tortosa els passem un vídeo amb el relat del nét de Josep Rodríguez, l'alcalde que va ser afusellat, just davant del monument del mig del riu”, ha comentat Caralt. Amb tot, en les rutes que Terra Enllà proposa a la Terra Alta és més complicat utilitzar els recursos digitals per les deficiències de la cobertura 3G.

Les primeres rutes de Terra Enllà han començat aquest estiu, tot i que els promotors són conscients que l'estiu no serà l'època de més afluència de públic. Caralt i Hernández proposen itineraris a peu pels carrers nus del Poble Vell de Corbera d'Ebre i les trinxeres de la cota 402; per Móra d'Ebre, on recorden el pas del riu de les tropes republicanes, l'heroica lluita dels pontoners i el destí d'una població enmig d'un front de guerra; per Gandesa, l'objectiu mai conquerit per les tropes republicanes, i Tortosa, durament castigada per les bombes i on es va evacuar la població. “Hi ha rutes que mantindrem tot l'any, com ara la de Tortosa i la del Poble Vell”, ha assenyalat Caralt. En aquest darrer cas, la ruta es complementa amb una degustació de vins del celler Frisach de Corbera d'Ebre, amb l'objectiu d'unir dos actius d'elevat interès a les Terres de l'Ebre: l'enoturisme i el turisme de memòria.

D'altra banda, l'equip de Terra Enllà ha muntat una exposició fotogràfica sobre els actes del 70è aniversari del desembarcament de Normandia, al centre 115 Dies de Corbera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia