Llibres

CIÈNCIA

David Bueno i Torrens

Números amb rostre humà

La matemàtica és la ciència que tracta de la quantitat i la forma, i estudia des del punt de vista lògic les seves relacions i estructures. Històricament, va sorgir amb finalitats comercials, per amidar la terra i predir els esdeveniments astronòmics, però el seu desenvolupament ha tendit cada cop més cap a l'abstracció. I ho ha fet fins a extrems que, per als profans, semblen incomprensibles. Tanmateix, darrere els números, fórmules, postulats i abstraccions, hi ha rostres, cares de carn i ossos, persones que dediquen la seva vida a fer avançar aquest llenguatge únic de l'abstracció. Es diu que els matemàtics comparteixen un tarannà propi, un afany de rigor que expressen en un llenguatge que, per a tots ells, i també per a alguns –o molts– profans, és d'una bellesa estranya i captivadora. Unes ments abstractes, però tanmateix completament humanes.

Per posar rostre a la matemàtica, els fotògrafs Fernando Rascón i Francesc Creixell, que també és matemàtic, han fotografiat per fora i per dins trenta-cinc matemàtics i matemàtiques d'arreu del món. Per fora, amb unes excel·lents fotografies en blanc i negre; per dins, a través de breus però intenses reflexions fetes pels mateixos matemàtics.

Primer ho van convertir en una exposició, i ara ho publiquen a Ments abstractes. “Les matemàtiques són una droga, [...] el nivell d'adrenalina deu ser comparable al de les persones que competeixen en un esport”, ens diu un d'ells.

Trenta-cinc fotografies i trenta-cinc reflexions acompanyades de curts però reveladors assajos escrits per escriptors i científics d'altres àmbits –Salvador Cardús, Jorge Wagensberg, Adolf Tobeña, Daniel Giralt-Miracle, Joan Barril i David Jou–, que ens permeten gratar una mica en la ment dels matemàtics i posar un rostre humà als números.

Ments abstractes
Francesc Creixell i Fernando Rascón
Editorial: Institut d'Estudis Catalans / Centre de Recerca de la Matemàtica Barcelona, 2014 Pàgines: 117 Preu: 19,90 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

art

Preacord per obrir el Museu Thyssen de Barcelona al cinema Comèdia

barcelona
Crítica

Una història d’amor

Cultura

Mor Morgan Spurlock, autor del documental ‘Super size me’ (2004)

Música

L’Orquestra Nacional de França clou un 17è cicle Ibercamera “brillant”

Girona
CULTURA

Malgrat estrena Libèl·lula, un festival per fomentar l’oci nocturn alternatiu del jovent

MALGRAT DE MAR
arts escèniques

El Fastt itinerarà entre micropobles de l’Alt Empordà amb 12 espectacles

Girona
ART

La històrica revista ‘Papers d’Art’ d’Espais ja és accessible en línia

Girona
música

La pianista Laura Andrés ofereix un doble concert aquest cap de setmana

girona
Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez
Directors de cinema

“Molts artistes són vampirs que xuclen la vida dels altres”

Barcelona