Opinió

d. sam abrams

Un quart de segle!

El camp de la crítica literària tradicionalment es caracteritza per la coincidència de diverses franges d'actuació:  la crítica als mitjans de comunicació, la crítica professionalitzada, la crítica acadèmica, la crítica d'autor i la crítica amateur.  Amb l'adveniment de les noves tecnologies, el panorama s'ha complicat molt gràcies a la creació de nous suports i formats com els blogs, les pàgines personals, els portals de lectors, els comentaris a llibreries online i la premsa digital.

Ara bé, el sistema literari català presenta certes deficiències que fa que algunes franges de la crítica hagin de carregar amb més pes del que seria normal.  Aquest és el cas dels diferents suplements culturals que existeixen als diaris catalans, sobretot el suplement setmanal Cultura d'El Punt Avui, que arriba al quart de segle de vida com a publicació independent.

Al llarg dels 25 anys Cultura, comandat amb dedicació, intel·ligència i sensibilitat per David Castillo i el seu equip, s'ha convertit en una eina indispensable de la construcció de la realitat artística general del país. No hi ha cap bibliografia sobre aspectes parcials de la cultura (literatura, art, teatre, dansa, cinema...) que no citi articles de Cultura. La continuïtat de Cultura ha contribuït en gran mesura a l'estabilitat de la cultura catalana. 

El suplement sempre ha treballat des d'un doble punt de vista complementari:  reflectir el trepidant pols del dia a dia, i crear una visió general de conjunt orientada al futur. Cultura sempre ha estat sensible a la diversitat territorial, generacional i estètica.  A més, la impressionant nòmina de col·laboradors demostra que Cultura ha estat i és un generós planter de nous valors i una exigent tribuna de reconeixement de valors consolidats. 

Cultura és ben mereixedor de tres coses:  una rigorosa antologia dels millors textos publicats, una bona exposició sobre la seva trajectòria i un matisat assaig monogràfic que analitzés a fons el seu abast i impacte. 

k



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia