Opinió

xavier cortadellas

A penes existeixen

L'any 1989, Ferran Torrent va publicar Un negre amb un saxo, Ramon Solsona, Figures de calidoscopi, i feia encara no un any que Jesús Moncada ens començava a enlluernar a molts amb Camí de sirga. També l'any 1989, David Castillo va publicar Ser del segle. Antologia de nous poetes catalans. Eren divuit en total. Miro quants n'han quedat: Albert Roig, Carles Torner, Jaume Subirana, Margalida Pons, Jordi Cornudella…

Un d'ells es deia Andreu Vidal. Fa anys que és mort. Edicions del Salobre va publicar tota la seva obra poètica el 2008. I ara fa uns dies, a la Setmana del Llibre en Català, un editor em deia al peu de les escales de la catedral de Barcelona que potser Salobre ja no existeix. Però no ho sé. I si és de debò que ha plegat, potser només sigui un parèntesi perquè, com l'any 1989, també avui i potser com sempre, la cultura –catalana o no– avança en singlots, empesa per la il·lusió d'alguns que es pensen que tenen alguna cosa nova a dir i per la de molts altres que pensen que es professionalitzaran i que sobretot volen ésser-hi.

Ningú no podria pas demostrar que tots s'equivoquen. Què ha canviat, però, en aquests vint-i-cinc anys? Jo diria que per sort els llibres i la cultura continuen essent sobretot el somni d'uns quants, com deia Joan Sales a Mercè Rodoreda referint-se al diari Avui, pocs dies després que sortís al carrer. Aquestes planes són el que queden d'aquell diari. No és ben bé el que era, però encara resisteix. I seria tan il·lús negar que continuarà havent-hi cultura, lectors i llibres, com ho seria pensar que els llibres o la cultura arribaran a tothom o que transformaran el món. Ajuden a entendre'l i el poden fer una mica millor. I amb això n'hi ha prou.

Som a on érem, doncs, però estem una mica més bé perquè, malgrat tot i malgrat aquells, el país també està una mica millor, encara que sigui innegable que, aquí com a pertot, els llibres i la cultura han perdut pes específic. I benvinguts siguin tots els dubtes i totes les inseguretats que ens generi això. Ho deia Andreu Vidal al final del Diàleg dels morts: “…Totes les coses / del món tremolen, algunes / de tant fremir a penes existeixen…”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala
cultura

L’Arxiu Lafuente de Santander compra la col·lecció d’objectes culinaris d'Antoni Miralda

barcelona
FESTIVAL DE CANES

Jonás Trueba aposta per l’amor

canes
arts escèniques

Catorze finalistes catalans als Max, amb una gala dedicada a Guimerà

barcelona
GIRONA

Unes 700 persones assisteixen al Pati Cultural 2024

GIRONA
patrimoni

Manresa restaura l’escultura dedicada a Josep Anselm Clavé

Manresa
Música

L’Embassa’t atrau 7.600 persones, una xifra rècord pel festival

Sabadell

Identificat el patrimoni natural i arquitectònic a protegir

Polinyà