Territori

EXPOSICIONS

CARINA FILELLA

Tarragona recorda Julio Antonio

Munten tres exposicions per commemorar els 125 anys del naixement de l'escultor

El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) dedica des de fa anys un espai permanent a l'escultor Julio Antonio (Móra d'Ebre, 1889 - Madrid, 1919), i també des de fa més de trenta anys que va posar el seu nom als premis d'escultura que es convoquen cada dos anys. Però enguany, per commemorar els 125 anys del seu naixement, i amb l'objectiu de “recordar i potenciar la seva figura i obra”, la Diputació ha organitzat diverses activitats especials. La central és l'exposició Julio Antonio. Volum dibuixat, que es pot veure fins al 9 de novembre al MAMT.

L'exposició mostra la vessant de Julio Antonio com a dibuixant. “Dibuixar era una necessitat vital del nostre escultor, ho feia a totes hores i en qualsevol lloc, i amb una temàtica constant i gairebé absoluta en la seva producció, la figura humana, a excepció dels entorns arquitectònics que va dissenyar per als seus projectes de monuments. Solament al començament va fer dibuixos de paisatges urbans, que va presentar a la seva primera exposició el 1908 a Tarragona, la major part dels quals han desaparegut”, apunta el crític d'art Antonio Salcedo.

A banda d'aquesta mostra, la població natal de l'artista, Móra d'Ebre, serà el marc aquesta tardor de dues exposicions més. Per una banda, Julio Antonio. Escultor, una mostra itinerant que inclou sis escultures de la sèrie Bustos de la Raza, que es podrà visitar a la sala temporal Julio Antonio de Móra d'Ebre. El muntatge també presenta el cronograma de la trajectòria vital de l'escultor: des dels orígens a la Ribera d'Ebre, passant pels diversos estadis del seu aprenentatge en el camp de l'art, fins a arribar a la projecció com a artista. Aquesta mostra itinerant estarà a l'abast de les poblacions que ho sol·licitin a partir del gener del 2015. La segona exposició que es muntarà a Móra d'Ebre és Julio Antonio. La vida i l'obra en les seves fotografies, una mostra fotogràfica sobre l'escultor i el seu entorn més pròxim, a través de la qual “podrem conèixer una mica més el personatge”: “com era amb quatre anys, i de jove; les primeres obres; visions de diversos tallers on va treballar; els seus companys i amics, i la família”, expliquen els organitzadors.

L'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, va destacar durant la presentació dels actes commemoratius: “En patrimoni artístic, Julio Antonio té una importància cabdal per al nostre municipi.” Piñol també va agrair a la Diputació la cura que té de les obres de què disposa i la tasca de divulgació que en fa. De fet, el Museu d'Art Modern va rebre l'any 1968 el llegat de l'obra de l'escultor Julio Antonio que conservava la seva família, a més d'un important nombre de documents, fotografies i objectes personals.

Una obra polèmica

Julio Antonio és especialment conegut a Tarragona com l'autor del conjunt escultòric de bronze Monument als herois de 1811, conegut popularment com Els Despullats, que es troba a la rambla Nova, al centre de la ciutat. És l'escultura pública més important de Tarragona i un dels seus monuments més destacats. Però no va estar exempta de polèmica. En tenir l'obra acabada, els sectors més reaccionaris de la ciutat van organitzar una campanya difamatòria contra el monument i els seus promotors, la qual cosa en va fer retardar la instal·lació. Fins i tot el cardenal Vidal i Barraquer va nomenar una comissió de teòlegs i moralistes perquè dictaminessin sobre l'aspecte moral de l'escultura, i el resultat va ser que no s'ajustava a les normes de moralitat pública. Tot i que molta gent havia defensat l'obra, l'escultura va passar vuit anys al vestíbul de l'ajuntament. Fins que, amb la proclamació de la Segona República, el nou consistori tarragoní va decidir instal·lar el monument a la Rambla, al mateix lloc on s'havia col·locat vint anys abans el primer pedestal. Els darrers anys de la seva vida, Julio Antonio va realitzar un important nombre de monuments que el situen “com un dels artistes amb més anomenada del país”, segons els organitzadors de les activitats del 125è aniversari del seu naixement.

Cicle de xerrades
A banda de les exposicions, la Diputació ha organitzat un cicle de conferències sobre l'escultor Julio Antonio. Les xerrades tindran lloc al Museu d'Art Modern els dies 1, 8, 15, 22 i 29 d'octubre, i aniran a càrrec, entre d'altres, dels historiadors de l'art Teresa Camps, Francesc Fontbona, Antonio Salcedo i Lourdes Jiménez.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’OC·CA: música en llibertat

Cardedeu
Mayte Martín
Cantant

“La maduresa et fa valorar més l’essència de les coses”

Barcelona
La crònica

De qui va aprendre Donald Trump?

literatura

El nou segell Tres Portals editarà llibres d’interès espiritual i literari

barcelona
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona