Territori

No som tan lluny

david marín

Egipte guanya a Guissona

L'escriptora de Puig-reig Montserrat Butxaca ha estat la guanyadora de la sisena edició del premi Jordi Pàmias amb l'obra Pern Anj o La casa de la vida. L'autora va explicar dissabte, durant l'acte d'entrega del guardó, que es tracta d'un poemari sorgit de l'experiència d'un viatge a Egipte, sacsejada pels forts contrastos viscuts en aquell país, i hi té un pes transcendent la mitologia egípcia, així com les sensacions i l'experiència del viatge i el trànsit. “No és un dietari, sinó que té un caràcter impressionista”, va definir Butxaca. El jurat del premi, que va haver d'escollir entre mig centenar d'obres presentades d'arreu dels Països Catalans, va qualificar l'obra com el d'una veu madura que reflexiona profundament sobre el sentit de l'existència humana, amb un gran domini del ritme, l'expressió i la construcció de molt bones imatges.

L'obra veurà la llum els pròxims mesos. La publicarà l'editorial Pagès, com ja és habitual en aquest premi, convocat per l'Ajuntament de Guissona amb una dotació de 2.000 euros per al premiat i que, de la mà de Jordi Pàmias, que hi dóna tot el seu suport tot i que es manté personalment al marge de la tasca del jurat, és un dels premis rellevants de les terres de Ponent juntament amb el Màrius Torres, les Talúries i el Maria Mercè Marçal.

De formació autodidacta, Butxaca ha publicat els poemaris Els oracles del silenci (premi Caterina Albert i Paradís 1997), Quan visquis als ulls de Penèlope (premi Mn. Narcís Saguer de Vallgorguina 2002), Cartografia d'un naufragi (premi Francesc Català 2007), aquests dos últims en forma de plaquette, i Dunes de safrà (premi poesia Pare Colom 2010). També ha guanyat, entre d'altres, la Flor Natural dels Jocs Florals de Torroja del Priorat amb Els paradisos imperfectes, el premi Francesc Martí Queixalós amb El temps de les andanes (2011), i el Comas i Maduell amb Versos de sal (2010). És membre i col·laboradora de l'associació literària Pensaments i Paraules i ha estat inclosa en l'antologia Eròtiques i despentinades.

Durant l'acte d'entrega, celebrat dissabte 24 d'octubre a la sala de plens de l'ajuntament de Guissona, es va oferir un recital musical amb l'actuació de la intèrpret Carme Cama.

L'escriptor Jordi Pàmias, que dóna el seu nom al certamen literari de Guissona, població a on va néixer, va celebrar la tasca del jurat i la qualitat de les obres guanyadores en aquesta i les edicions anteriors. Pàmias, que ha publicat aquest estiu el cinquè volum de la seva obra poètica Terra, mite, Àngel (Pagès Editors), va agrair durant l'acte la persistència i la consolidació del premi i va aprofitar la celebració de l'Any Vinyoli per recordar el poeta barceloní i rellegir-ne alguns dels poemes.

Pern Anj
És el títol del poemari guanyador del premi. Significa La casa de la vida de la mitologia egípcia, fil conductor de l'obra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia