cultura

Els Ciutat d'Alzira 2014 ja tenen finalistes

Els guanyadors dels premis de novel·la, divulgació científica, assaig i poesia es coneixeran demà divendres, 14 de novembre, en el transcurs del tradicional sopar

El jurat del XXVI Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira ha seleccionat dues obres com a finalistes entre les 34 que s'han presentat a aquesta modalitat. Una d'aquestes serà la guanyadora dels 16.000 euros amb què l'Ajuntament d'Alzira patrocina el guardó. Així, el pròxim Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira pot ser per a un relat coral de gent comuna, supervivents d'un món massa deshumanitzat que pateixen i lluiten cada dia per no perdre les ganes de viure o per a una novel·la ambientada en la València del segle XVII que narra els conflictes entre nobles i burgesos en el context de l'expulsió dels moriscos.

En el XX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que la Universitat de València patrocina amb 12.000 euros, s'han abordat temes molt diversos. Entre els sis originals presentats, el jurat destaca tres obres: la primera aporta una reflexió al voltant de com el que pensa la gent que ens envolta influeix en la nostra manera de pensar i entendre el món; la segona ofereix un conjunt d'apunts al voltant de distints aspectes del funcionament del fascinant òrgan que és el nostre cervell, i l'última presenta la teoria del caos i dels fractals, i com descriuen les estructures complexes de la natura.

Boscos i periodisme

Al XVI Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, que aquesta entitat dota amb 8.000 euros, han optat tretze originals, dels quals dos han sigut escollits pel jurat com a finalistes. Una obra que es mou entre els apunts autobiogràfics de l'autor, la qüestió mediambiental, l'economia i la sociologia al voltant d'una de les riqueses més poc valorades del territori valencià: els seus boscos, i una obra de recerca històrica sobre la premsa valenciana a partir del segle XIX, centrada sobretot en l'època de la transició i amb una metodologia pròxima a la crònica, són les dues candidates a rebre el guardó.

Al IX Premi de Poesia Ibn Jafadja s'han presentat quaranta-huit originals. El jurat ha destacat la bona qualitat de la majoria de les obres presentades i n'ha seleccionat quatre com a finalistes per a optar als 5.000 euros amb què la UNED patrocina aquest premi. Entre aquestes, hi ha una aposta clara per una poesia humana, en què el jo poètic reflexiona sobre el desig de superar les situacions ingrates i les dificultats que s'hi plantegen. El treball formal de tradició clàssica també hi és present amb una obra sobre el que és efímer i el que és etern. I, al costat d'aquestes obres, més conceptuals, trobem també una obra que es decanta per la fragilitat de les imatges, com a expressió dels sentiments, i que incideix en la bellesa de les paraules, i una altra que fa un recorregut per diferents paisatges i ciutats, com també per diferents instantànies de personatges destacats de la literatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines

cinema - drama

Hamaguchi signa una faula sobre la natura i el mal