Territori

PROGRAMACIONS

cARINA Filella

Fito Luri obre temporada al Bartrina

El cantautor encetarà la programació del teatre reusenc amb un concert que enregistrarà en directe

La temporada d'hivern-primavera del Teatre Bartrina de Reus continuarà sent “un aparador dels millors espectacles fets al país”, però també reservarà un lloc especial “per als artistes i intèrprets del territori”, segons Xavier Graset, membre de la comissió artística d'aquest teatre reusenc juntament amb el director teatral Lluís Pasqual i el metge i escriptor Ramon Gomis. Per això la programació arrencarà el 18 de gener amb un cantautor reusenc, Fito Luri, que ha triat el Bartrina per enregistrar en directe el seu nou espectacle, Reus-La Mussara-Cassiopea. Un disc que recollirà els seus quatre anteriors treballs –Aromes (2002), Zoòtrop (2009), Entrepans i mandarines (2012) i 1440 biorritmes i una taula on hi pot seure tothom (2014)-, però “amb una vessant més acústica, amb una millor barreja d'instruments, per crear una sonoritat diferent”, segons el mateix Fito Luri.

Seguint el símil de la cèlebre frase Reus-París-Londres, el cantautor ha volgut que en el títol del nou disc hi figurin els tres llocs més importants per a ell: “Reus és on he crescut; Vilaplana, sota la Mussara, on visc ara; i Cassiopea és el meu món imaginari, on hi ha habitants de les meves cançons i paisatges que només veus tancant els ulls”, apunta. En el treball hi han col·laborat altres cantautors d'arreu dels Països Catalans, alguns dels quals seran al Batrina el 18 de gener, tot i que encara no n'ha desvelat els noms. I serà també a Reus on presentarà el disc, ja editat, el pròxim 25 d'abril.

Aquest espectacle musical encapçala un cartell integrat per una vintena d'espectacles de diferents gèneres i estils que en els pròxims cinc mesos passaran per l'escenari del Bartrina. S'hi troben alguns dels muntatges més destacats de l'escena barcelonina, com és el cas de Llibert, de Norbert Martínez, premi Butaca 2014 al millor muntatge de petit format i al millor text teatral; La pols, de Llàtzer Garcia, a càrrec de la companyia Arcàdia; Idiota, un thriller de Jordi Casanovas que gira al voltant d'un home (Ramon Madaula) que es presenta a unes molt ben remunerades proves psicològiques; Pulmons, de Marilia Samper; Terra Baixa i Lluís Homar, on l'actor assumeix tots els papers de la popular obra sol a l'escenari, dirigit per Pau Miró; i Pensaments secrets, dirigida per Lluís Soler.

Pel que fa a la música, a més de Fito Luri, pujaran a l'escenari del Bartrina Sisa, Portet i Oliver amb un espectacle de “cançó galàctica, intercomarcal i d'ultramar” (28 de març); Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien, que presentaran el seu nou disc, Un pas i neu i un pas (28 de febrer); l'Orquestra Camerata XXI, amb el concert Appalachian Spring – Visions del piano del segle XX, amb direcció i piano de Dani Espasa; Tomeu Penya, amb el seu darrer disc, Arruix (26 d'abril) i la cantant cubana Ludmila Mercerón, que oferirà un recital dins el III Festival de Boleros (30 de maig).

Estrena del Tebac

Un altre espectacle amb segell reusenc es podrà veure aquesta temporada al Bartrina: el TEBAC (el grup Teatre Estable Baix Camp) presentarà el dies 18 i 19 d'abril una adaptació de l'obra Mort accidental d'un anarquista, de Dario Fo, un muntatge que planteja “una reflexió sobre la cerca de la veritat, la corrupció i l'abús de poder”, segons Yvonne Márquez, presidenta de la companyia. L'autor basa la seva obra en un fet real que va ocórrer a Itàlia als anys seixanta i, a través de l'humor i la creació de situacions surrealistes i absurdes, satiritza els mètodes arbitraris que la policia italiana utilitza en la trama. “Una obra amb un humor corrosiu i satíric”, apunta Márquez.

El Teatre Bartrina ha programat també espectacles organitzats per diversos col·lectius de la ciutat i que no formen part de la programació estable, així com la programació habitual del Cine Club del Centre de Lectura.

Circ i cinema
Dues de les grans cites culturals de Reus –que també tindran el Bartrina com a escenari– ja tenen data. Per una banda, el Festival Europeu de Curtmetratges (FEC), que tindrà lloc del l'11 al 15 de març; i per l'altra el Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, del 7 al 10 de maig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona