cultura

Strenes surt al carrer

El festival gironí celebrarà la seva tercera edició, del 10 al 25 d'abril, amb mig centenar de concerts i activitats i, per primera vegada, actuacions a l'aire lliure

El 25 d'abril un grup català “molt popular”, del qual no s'ha anunciat el nom, actuarà al carrer

“Realment ens sentim privilegiats perquè sembla que aquest és un festival que fa molts anys que existeix i tot just n'estem presentant la tercera edició. Aquesta consolidació ràpida va ser un dels nostres objectius inicials”, deia ahir el director del festival Strenes , Xavi Pascual (Promo Arts Music), per presentar el festival que tindrà lloc a Girona del 10 al 25 d'abril, amb una cinquantena d'actes en tres setmanes, entre concerts i activitats paral·leles, i més de vuitanta artistes participants, repartits en una dotzena d'espais.

La principal novetat d'aquest any és que Strenes surt al carrer, amb dos escenaris a l'aire lliure, a la plaça de Sant Feliu i a la plaça del Mercadal, on tindran lloc diverses actuacions gratuïtes –Judit Neddermann, la cantant de R&B Izah i Halldor Man– i també les semifinals del concurs de música emergent de Girona Intro . A més, el dissabte 25 d'abril hi haurà un concert protagonitzat per “un dels grups més populars de l'escena musical catalana”, la identitat del qual no serà desvelada fins al mateix dia del concert –s'avançaran algunes pistes per les xarxes socials–, que tindrà lloc en dues sessions de mitja hora de durada (18.30 h i 19.30 h) en un dels punts del recorregut del projecte municipal Girona, carrers de música , que col·labora en aquest concert. Un altre espai nou per a Strenes és l'auditori de la Mercè, on actuaran Marinah (Ojos de Brujo) & Chicuelo, Maika Makovski, Gossos i Miquel Gil, aquests dos últims celebrant, respectivament, 22 i 40 anys de carrera. Mazoni també commemorarà el 10è aniversari del seu primer disc en català, amb un repertori especial, i la Companyia Elèctrica Dharma inaugurarà Strenes i la gira del seu 40è aniversari amb un concert al Teatre Municipal, amb les entrades ja exhaurides.

El festival ja ha posat a la venda, al seu web i a les taquilles de l'Auditori i el Teatre Municipal, les entrades i els abonaments –15% de descompte per la compra de dues entrades d'espectacles diferents– per als 21 concerts de pagament. En total, s'han posat a la venda 10.560 entrades, amb “preus populars”, de 5 a 25 euros.

Strenes, un festival que obre la temporada musical amb vocació de “prescriptor” del que sonarà aquest estiu als escenaris catalans, inclourà a la seva secció d'estrenes les presentacions dels nous discos de Joan Miquel Oliver, Cris Juanico, Teràpia de Shock, Macedònia, Tom Hagan, Rosa-Luxemburg, el Cor Geriona, The New Raemon i els ja habituals Blaumut, que han tocat a totes les edicions del festival i ja han venut més de la meitat de les entrades a la sala gran de l'Auditori. Roger Mas també estrenarà a Girona el seu nou espectacle antològic.

En la secció de primícies i concerts únics destaquen el retorn als escenaris de Xavi Sarrià (Obrint Pas) amb Feliu Ventura, en l'espectacle acústic Totes les cançons parlen de tu; la presentació oficial del nou espectacle familiar de Lax'n'Busto, amb tres corals infantils gironines –Preludi, Aula Musical i Geriona Infantil–, el primer concert en solitari de Dolo Beltrán, la cantant de Pastora, i l'avançament en exclusiva del nou disc de Maika Makovski. En la secció de descobertes, a la qual s'han presentat més de 300 propostes, hi actuaran Cèlia Pallí, Anna Moliner, Leonmanso, The Seihos i Alba Marbà.

Un indicador del bon moment de la música catalana

“Strenes va néixer a Girona per quedar-s'hi i créixer”, va dir ahir l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, segons el qual el festival “reivindica la qualitat i el bon moment de la creació musical a Catalunya, a pesar d'un context hostil en què destaca el 21% de l'IVA cultural”. “Em plau especialment que la gira dels 40 anys de la Dharma comenci a Girona, perquè el grup va començar a prop d'aquí, en una masia a Sarrià de Dalt”, hi va afegir Puigdemont, i les seves paraules van ser agraïdes per Joan i Lluís Fortuny de la Dharma, dos dels músics que van assistir a la presentació de Strenes 2015 a l'Ajuntament de Girona, després d'una sessió de fotos al pont de Pedra. També hi eren Jaume Pla (Mazoni), Dolo Beltrán, Vassil Lambrinov de Blaumut –els altres membres eren a l'estudi, enllestint el nou disc–, Marinah i Chicuelo, Izah, Ebry Knight, The Crab Apples i una representació del Cor Geriona.

També van participar en la presentació el vicepresident de la Diputació Xavier Soy –“Strenes hauria de sortir en un manual de com es fa un festival”– i representants d'empreses que patrocinen Strenes, com ara Estrella Damm, Fundació Valvi, Espai Gironès, etc. Institucions i empreses aporten el 50% del pressupost del festival –215.000 euros–, organitzat per Promo Arts, l'Ajuntament de Girona i la Fundació Auditori Palau de Congressos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia